Index Vakbarát Hírportál

Újabb szövetség támogatja az orosz sportolók indulását az olimpián

2023. április 13., csütörtök 16:13

A Nemzetközi Triatlonszövetség támogatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlását arra vonatkozóan, hogy az orosz és fehérorosz sportolók semleges státuszban indulhassanak a versenyein, közben pedig a két ország atlétáinak visszaengedésére vonatkozó folyamat kialakításán dolgozik.

A szövetség csütörtökön jelentette be ezt közleményében, hozzátéve, hogy a sportágban dolgozó orosz és fehérorosz hivatalos személyek visszaengedésén szintén dolgoznak.

A NOB végrehajtó bizottsága március 28-án javasolta a két ország sportolóinak visszaengedését a nemzetközi sportba azzal a feltétellel, hogy csak semlegesként vehetnek részt a versenyeken, és csak olyanok, akik nyilvánosan nem emeltek szót Oroszország ukrajnai háborúja mellett, és nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel vagy nemzetbiztonsági szervekkel.

Az asztalitenisz, az úszás, a vívás, a cselgáncs, valamint a tekvandó is azok közé az olimpiai sportágak közé tartozik, amelyeknek nemzetközi szövetsége elfogadta a NOB ajánlását, miközben a nemzetközi atlétikai vagy a lovasszövetség fenntartotta az oroszok és a fehéroroszok kizárását.

A NOB javaslatának nyilvánosságra hozatala után többek között Ukrajna, Lengyelország, Nagy-Britannia, Németország és Csehország kormánya adott hangot annak a véleményének, hogy az oroszoknak és fehéroroszoknak nincs helyük a világ sportjában egészen addig, amíg tart az ukrajnai háború.

Ugyanakkor a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOC) és az Afrikai Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOCA) is támogatta a NOB új ajánlását, hogy az oroszok és fehéroroszok semleges sportolóként részt vehessenek nemzetközi versenyeken.

A NOB arról később dönt, hogy a jövő évi párizsi olimpián részt vehetnek-e orosz és fehérorosz sportolók, miközben az ukránok a nyári játékok bojkottjával fenyegettek abban az esetben, ha az oroszok ott lehetnek az eseményen.

Rovatok