Index Vakbarát Hírportál

Suhajda Szilárd halad a Mount Everest csúcsa felé

2023. április 27., csütörtök 13:40

Túl van az első akklimatizációs körön Suhajda Szilárd, aki március 23-án indult el Nepálba, hogy teherhordók és mesterséges oxigén használata nélkül elérje a Mount Everest 8848 méteres csúcsát a Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében.

Az első két hétben az expedíció első fázisa, az úgynevezett előakklimatizáció zajlott, amely során 4400 és 5800 méteres magasság között edzett a sportoló, majd az előzetes terveknek megfelelően, április 18-án érkezett meg az alaptáborba – közölték a túra szervezői az MTI-vel.

Jelenleg a Mount Everesten történő akklimatizálódás zajlik, melynek keretében a hegymászó hozzászoktatja szervezetét a ritka levegőhöz, valamint táborláncot épít ki a hegyen.

A táborok kiépítését a sportoló önállóan végzi, minden szükséges felszerelését önerőből viszi fel a hegyre, az alaptábor felett teljesen saját erejére van utalva.

Az első akklimatizációs kör április 24-én kezdődött.

Éjszakák hét kilométeres magasságban

A hegymászó beszámolója szerint két éjszakát töltött 6400 méteren, valamint érintette a 6700 méter fölötti magasságot is, amely a Lhoce-fal peremhasadékát jelenti. A hétfői néhány órás vihart leszámítva minden zökkenőmentesen zajlott.

Egy-egy új magasság elérése során jellemző a kellemetlen éjszakai közérzet, így az alváshiány is, de az alaptáborban most lesz pár napja kipihenni magát.

A Khumbu-jégesés útvonaláról úgy tudja, hogy hosszabb a tavalyinál, de kevésbé látta fenyegetőnek.

Jól érzem magam, és várom, hogy elinduljak az újabb körre!

– zárja a jelentését.

A hegymászó a következő akklimatizációs kör során kiépíti harmadik, 7200 méterre tervezett magassági táborát, ahol egy éjszakát el szeretne tölteni.

A folyamatos emelkedés lehetővé teszi a légnyomás változásához, így az oxigénszegény környezethez történő alkalmazkodást. Suhajda Szilárdnak várhatóan három ilyen körre lesz szüksége, mielőtt a legmagasabb pontra indulhat.

A Kyocera Everest Expedíció 2023 csúcsmászására az akklimatizációs időszakot követően, május második felében kerülhet sor. Amennyiben sikerrel jár, ő lehet az első magyar állampolgár, akinek tiszta mászással sikerül meghódítania a csúcsot.

Suhajda Szilárd 2022 májusában hódította meg a világ negyedik legmagasabb hegycsúcsát, a 8516 méteres Lhocét.

Rovatok