Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt a magyar korcsolyázó, lelki terrorban tartották

2023. május 4., csütörtök 17:33

Újabb fejlemény derült ki a magyar korcsolyasportban gyűrűző botrányról. Az Index birtokába jutott a levél, mely szerint a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség fegyelmi eljárást indított Gór-Sebestyén Júlia edzővel szemben, miután szülők egy csoportja szerint az Európa-bajnok lelkileg és fizikailag is bántalmazta a gyermekeiket. Az egyik bántalmazott korcsolyázó, Berei Mózes József beszámolt az edzővel és a sportigazgatóval való személyes tapasztalatairól.

Tisztelt címzettek, a MOKSZ Etikai és Fegyelmi Bizottságának nevében tájékoztatom Önöket, hogy a mai nappal fegyelmi eljárás megindításáról döntöttem Gór-Sebestyén Júliával szemben

– kezdődik az Indexhez eljutott levél, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség küldött válaszul azoknak a szülőknek, akik korábban a MOKSZ etikai bizottsága előtt eljárást akartak indítani Gór-Sebestyén Júliával, az SKSE edzőjével szemben. A levélben szó esik arról is, hogy a kiskorú érintetteket is meghallgatják az ügyben. Gór-Sebestyén férje a fideszes Gór Csaba, aki Pasarét, Nyék és Kurucles önkormányzati képviselője.

Korábban az Indexnek egy név nélkül nyilatkozó szülő arról számolt be, hogy gyermekének a mínusz két fokban le kellett vennie a korcsolyáját, és harisnyában állva a jégen büntetőgyakorlatokat végeznie. A szülők szerint az Európa-bajnok edző lelkileg gyötri gyermekeiket, és egyes versenyzőkkel szemben kirekesztő.

E szülők korábban így fogalmaztak a szövetségnek küldött levelükben: 

Nem sportszakmai – és ezen belül a korcsolyasportban levő – jártasságát vitatjuk, hanem a pedagógiai és pszichológiai felkészültségét, alkalmasságát kifogásoljuk, mivel ezt korábbi szakvélemény is megkérdőjelezte.

Úgy tűnik, valami komolyan megmozdult a MOKSZ háza táján, miután a szerdai szezonértékelő gyűlésen közös megegyezéssel megszüntette dr. Vardanjan Gurgen műkorcsolya-ágazati sportigazgató megbízatását. A menesztett sportigazgató kiszolgáltatta a magyar válogatottat a honosított magyar versenyzőknek, a közelmúltban Láng Júliától eltekintve csak honosított sportolók indultak a műkorcsolya-világversenyeken.

Szintén baljós előjel a Kósa Lajos által irányított szövetség számára, hogy korábban a Liu fivérek országváltását követően az FTC elnöke és a Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor keményen odaszólt Kósának.

Kubatov szerint ugyanis a MOKSZ hibája, hogy az egyébként zöld-fehér klubszínekben versenyző Liu fivérek elhagyták az országot.

Az Indexnek Berlinben sikerült utolérnie a 19 éves Berei Mózes Józsefet, aki egyike volt azoknak a versenyzőknek, akik kiszorultak a válogatottból a honosított oroszok miatt. Berei korábban osztrák színekben versenyzett, később érkezett a magyar válogatottba. 

Sajnos a dolgokat nagyon gyorsan lehet tönkretenni, és lassan megjavítani, de most úgy gondolom, a jó úton járunk. Sok sportolótársamon, köztük magamon is látom, hogyan tett minket mentálisan tönkre Gurgen és Sebestyén

– mondta Berei. 

Megvolt az a szerencsém, hogy külföldön edzettem, de azok a versenyzők, akik itthon a MOKSZ-tól függenek, nem mernek megszólalni, mert mindenki be van fenyítve. Gurgen Vardanjan egy csettintésre bármit megtehetett a sportolókkal. Sok más társammal beszéltem, mindenki örül ennek a hírnek, és mindenki tudta, mi a helyzet a szövetség háza táján

– osztotta meg gondolatait Berei arról, hogy menesztették a sportigazgatót, és fegyelmi eljárás indult az edző ellen.

A fiatal korcsolyázó elmondta: reményekkel telve érkezett haza Magyarországra, de amíg itthon készült, rengeteg csalódás és abúzus érte. Az utóbbi egy évben ismét külföldön készült, de állítása szerint a gyűlölet oda is elért. Azon is elgondolkodott, hogy ismét ausztriai színekben versenyezzen, de azzal, hogy menesztették a sportigazgatót, és fegyelmi eljárás indult Sebestyénnel szemben, állítása szerint egy újabb ajtó nyílt ki számára Magyarországon. 

Nem azért váltottam volna országot, mert honosított vetélytársakat kaptam. Hanem a lelki terror miatt, amiben Vardanjan engem és a társaimat tartott

– vázolta Berei, és megemlítette: volt olyan honosított orosz, akivel kifejezetten jó kapcsolatot ápolt. 

Én is írtam a MOKSZ etikai bizottságának egy levelet a személyes tapasztalataimmal. Volt, akit Sebestyén erősen megfélemlített, volt olyan, akivel nagyon durván bánt. Engem nem bántalmazott fizikálisan, de sosem hallgatott meg senkit, semmilyen kérés vagy sérelem nem érdekelte. Vardanjantól sem védett meg minket soha 

– válaszolta Berei arra a kérdésre, hogy milyen élményei voltak Sebestyénnel. 

Ezzel a döntéssel, úgy érzem, megint jó magyarnak lenni, és külföldön is büszke lehetek rá. Mert sajnos az elmúlt években bármilyen országban versenyeztem, mindenhol tudták, hogy mi a helyzet a magyar korcsolyasportban. Nem voltunk népszerűek külföldön, akár Vardanjan, akár Sebestyén miatt

– zárta gondolatait Berei. Hozzátette, ha bármilyen sportban valaki hasonlót tapasztal, tartson ki, és a sportolók, edzők, szülők fogjanak össze, együtt nyerhetnek.

Rovatok