Index Vakbarát Hírportál

Elhagyta a kengyelt a 16 éves zsokélány, mégis tönkreverte a mezőnyt

2023. május 11., csütörtök 15:35 | aznap frissítve

Ha ismerős az olvasónak valahonnan Ribárszki Sára neve, az nem a véletlen műve. A tizenhat éves szupertehetség a legendás tréner és zsoké, Ribárszki Sándor lánya. Sára vasárnap mutatkozott be a Kincsem Parkban, nem is akárhogyan: bravúros győzelemmel! Ráadásul kengyel nélkül lovagolva, amire nagy valószínűséggel még sohasem volt példa a magyar lósport Mekkájában.

A versenynap újabb csúcspontjára a Németh Ferenc Emlékkupáig kellett várni. Molnár Orsolya korábbi lovas és tréner, valamint Ribárszki Sándor lánya, Sára is bemutatkozott a Kincsem Parkban. A tizenhat éves gimnazistáról mindenki tudta, hogy tűzrőlpattant csitri, így akkor sem jött zavarba élete első versenyében, amikor a start után elveszítette a kengyelét.

Gyakorlatilag a teljes 1200 méteres távot kengyel nélkül tette meg, majd a befutóban támadva mindenkit lefiniselt, és győzött. Sára sikerénél már csak a szülők megkönnyebbülése és boldogsága lehetett nagyobb. Sára berobbant, mi lesz, amikor ikertestvére, Mira is színre lép?

Ámult és bámult a nép a Kincsem Parkban

Így tudósított a Kincsem Park honlapja a vasárnapi versenyről, amelyen tényleg berobbant nemcsak a köztudatba, hanem a magyar zsokék élgárdájába a Práter utcai Szent Benedek Gimnázium tizedik osztályos tanulója. 

A futamot nemcsak Sára győzelme tette különlegessé, hanem az a mód, ahogy elérte: kengyel nélkül. 

„A startgépben Galiaspeed, a lovam rádőlt a bal lábamra, majd amikor a rajt pillanatában megugrott, elvesztettem a bal kengyelemet” – idézte fel Sári a vasárnapi futam izgalmait.

„Egy ilyen rövid, 1200 méteres távon nincs arra idő, hogy keresgéljem a kengyelemet, ezért inkább a jobb lábamat is kivettem, és kengyel nélkül lovagolva próbáltam meg lépést tartani a mezőnnyel. A harmadik helyen haladtam, majd a kanyarban elkezdtem lovagolni, kivettem Galiaspeedet, és megelőztem a többieket, nyak- vagy inkább fejhosszal győztem. Tudtam, hogy jó a lovacskám, bíztam benne.”

Horze - Németh Ferenc Emlékkupa

A krónikás nem emlékszik hasonlóra

Sárit hallgatva könnyen az a benyomása támadhat egy kívülállónak, mintha a világ legegyszerűbb dolga lenne egy tizenhat éves lánytól megnyerni élete első versenyét, ráadásul úgy, hogy kengyel nélkül lovagol. Pedig szó sincs erről! Olyannyira, hogy Kovács Botond nem is emlékszik hasonló bravúrra a Kincsem Park történetéből.

„Csak a szakmabeliek tudják, milyen nehéz kengyel nélkül lovagolni, pláne győzni” – mondta lapunknak a legendás starter, aki emellett még a lóversenyzés élő lexikonja is.

„Nem emlékszem, hogy ilyesmi előfordult volna a Kincsem Parkban, pedig nem ma kezdtem a szakmát… Sára bravúrja igazi kuriózum, ragyogó jövő áll a kislány előtt. A vér csak nem válik vízzé. Vasárnap Sára ikertestvére, Mira is bemutatkozik, lehet, hogy az elkövetkező évek, évtizedek róluk, a Ribárszki ikrekről szólnak a magyar lósportban.”

Kovács Botond így írt az ikrekről idén április 25-én, amikor sikeres lovasvizsgát tettek:

„Sejtettük, mégis csodálkozunk. Sejtettük, mert aligha volt kétséges, hogy Ribárszki Sándor és Molnár Orsolya lányai egy napon licencet kapnak.

Sejtettük, hiszen a két fiatal hölgy beleszületett az alagi lóversenymiliőbe, és gyanítjuk, hogy előbb ültek lovon, mint járni tudtak.

Csodálkozunk azonban, mert úgy tűnik, a minap még ketten ültek egy lovon, csodálkozunk, mert nagyon hamar elszaladtak az esztendők. Ribárszki Mira és Ribárszki Sára a mai napon sikeres lovasvizsgát tett.

Munkánk során sok sporttörténeti adatot átböngésztünk, így a múlt ismeretében kijelenthetjük, a honi lósport történetében először fordul elő, hogy idomár apának és idomár anyának gyermekei működési engedélyt kapnak.

Különleges, valóban különleges, mondhatnák a kákán is csomót keresők és az örök fanyalgók, de nyilván előfordult már ilyen a sport történetében valamelyik külföldi versenyüzemben a fényességes Nyugaton, nincs itt semmi látnivaló, haladjunk tovább. Erre csak annyit mondunk, hogy akkor mutassanak ikreket, lányokat és hozzá ilyen tűzrőlpattantakat. No ugye! Bátran mernénk nagy összegben fogadni rá, hogy ilyen még sohasem történt a világon.”

Sára lovát, Galiaspeedet egyébként Tormási Gyula trenírozza, Mira pedig a hét végén Grósz Gyula Passzió nevű telivérje nyergében fog bemutatkozni. 

Diana, a póni volt Sáriék első hátasa

Az ikrek már hároméves korukban elkezdtek lovagolni, szinte előbb, mint hogy megtanultak volna járni. Kisgyereknek kicsi ló dukál…

„Az első lovacskám Diana volt, egy cuki póni, aki még ma is megvan, körülbelül tizennyolc éves lehet. Én csak Dajcsinak hívom, mivel Dájánának kell kiejteni, ahogy Károly király első feleségét hívták – beszélt Sára a kezdetekről. – Dajcsi a családunk pónija, nagy becsben tartjuk. Sokan felteszik a kérdést, melyikünk a jobb zsoké, Mira vagy én, de ezt én nem tudom megmondani, mert nézőpont kérdése. Talán én valamivel erőszakosabb vagyok, de ez nem jelenti azt, hogy jobb is lennék.”

Ami biztos: Sára az érettségi után is az állatokkal, konkrétan a lovakkal akar foglalkozni, ezért a MATE-ra, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre szeretne jelentkezni. 

(Borítókép: Kincsem Park)

Rovatok