Index Vakbarát Hírportál

Balhé lett a homofóbellenes kampányból a francia futballéletben

2023. május 15., hétfő 15:34

Az élvonalbeli francia labdarúgó-bajnokságban (Ligue 1) szereplő Toulouse több játékost is kitett a keretéből a Nantes elleni vasárnapi bajnoki előtt, miután az érintett sportolók megtagadták a részvételt a liga egészére kiterjedő homofóbia-ellenes kampányban.

„A csapat néhány játékosa nem ért egyet azzal, hogy a klub arculatát az LMBTQ-mozgalmat jelképező szivárvány színeivel társítják” – áll a Toulouse FC vasárnapi közleményében – írta meg a CNN.

„Bár tiszteletben tartjuk a játékosok egyéni döntéseit, végül az a döntés született, hogy ezek a játékosok kikerülnek a keretből” – tette hozzá a francia klub.

Az ország első két osztályában játszó francia csapatokat arra kérték, hogy szivárványszínű számokat viseljenek és szivárványos transzparenseket tartsanak fel, hogy ezzel felhívják a figyelmet a Homofóbia, Transzfóbia és Bifóbia Ellenes Világnapra, amit minden év május 17-én tartanak meg világszerte.

A Toulouse FC nem nevezte meg a kitett játékosokat, de a marokkói válogatott játékos, Zakaríá Ábúhlál a közösségi médiában megerősítette, hogy nem fut ki a pályára vasárnap.

„Elsősorban szeretném hangsúlyozni, hogy minden egyént nagyra becsülök, függetlenül személyes preferenciáitól, nemétől, vallásától vagy hátterétől. Ez egy olyan elv, amelyet nem lehet eléggé hangsúlyozni. A tisztelet olyan érték, amelyet nagyra becsülök, ugyanakkor magában foglalja a saját személyes meggyőződésem tiszteletét is” – mondta a középpályás.

Az egyiptomi válogatott Mosztafa Mohamed vasárnap a közösségi médiában is kifejtette, miért nem vett részt a kampányban, és miért nem játszott a Nantes ellen.

„Egyáltalán nem akarok vitatkozni, de el kell mondanom az álláspontomat” – írta Mohamed a Twitteren.

„Tekintettel a családi hátteremre és a kultúrámra, nem tudtam részt venni ebben a kampányban. Remélem, hogy tiszteletben tartják a döntésemet” – fűzte hozzá.

A Toulouse gól nélküli döntetlent játszott vasárnap, és jelenleg a 13. helyen áll a bajnokságban.

Rovatok