Index Vakbarát Hírportál

Megvan a döntés a Kenderesi Tamást is érintő doppingbotrányban

2023. május 18., csütörtök 15:33

Megszületett az elsőfokú, nem jogerős döntés a Kenderesi Tamást is érintő doppingügyben, amelynek részletei egyelőre nem ismertek, de lapértesülések szerint a legvalószínűbb az, hogy a sportoló fordul majd jogorvoslatért az ügyben.

Kenderesi Tamás egyike annak a két magyar úszónak, akikre tavaly ősszel a biológiai útlevelükben szereplő adatok elemzése és összehasonlítása után a doppingvétség gyanújának árnyéka vetődött.

Ezt megelőzően az olimpiai bronzérmes és Európa-bajnoki második helyezett pécsi úszó nyilatkozatot adott ki, amiben azt hangoztatta, hogy amennyiben ártatlanul elmarasztalják, maga és tisztességes sportolótársai érdekében az összes jogi lehetőséget felhasználva bizonyítani fogja, hogy az ellene emelt doppingvád hibás feltételezésen alapul, egyúttal cáfolni fogja a WADA biológiaiútlevél-rendszerének tévedhetetlenségét.

Mandiner információi szerint megszületett az elsőfokú döntés a doppingügyben. Az adatokat különböző, egymástól függetlenül dolgozó hematológus szakemberek is megvizsgálták, majd lezajlott a több körös bizonyítási eljárás. Ennek eredményéről a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezetője úgy fogalmazott, „a WADA-szakértők ezután is masszívan fenntartották a véleményüket”.

A döntés elsőfokú ítélet, így nem jogerős, amivel szemben a sportolóknak, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek és a Nemzetközi Úszószövetségnek is joga van fellebbezni. A döntés részletei egyelőre nem ismertek, de a lap úgy tudja, legvalószínűbb, hogy a sportoló fordul majd jogorvoslatért az ügyben.

(Borítókép: Kenderesi Tamás. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok