Index Vakbarát Hírportál

A csúcs környékén sincs nyoma Suhajda Szilárdnak

2023. május 25., csütörtök 11:42

Továbbra sincs nyoma Suhajda Szilárd magyar hegymászónak, aki oxigénpalack nélkül vágott neki a Mount Everest meghódításának, immáron azonban több mint egy napja nem adott hírt magáról, nyomkövetője nem működik, a keresésére induló csapat pedig a csúcs közelében sem látta őt.

Ahogy korábban megírtuk, Suhajda Szilárd a 8848 méteres Mount Everest megmászásának mesterséges oxigén és teherhordók nélkül vágott neki vasárnap. Magyar embernek korábban még nem sikerült tiszta mászással elérnie ezt, ami világviszonylatban is ritkaságnak számít.

Az extrémsportoló  március 23-án utazott Nepálba,  ahol az alaptábor elérése után három akklimatizációs kört teljesített a hegyen, este pedig elindult a Mount Everest 7900 méteren álló négyes táborából.

A hegymászó Facebook-oldalán szerdán délelőtt közölték, hogy Suhajda bejelentkezett műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból. Onnantól elvileg 3-4 óra múlva kellett volna elérnie a csúcsot, azóta azonban nem adott hírt magáról, nyomkövetője pedig nem működik. Magyar idő szerint csütörtökön délelőtt egy nyolcfős csapat indult a csúcs felé a keresésére a négyes táborból, az Imagine Nepal hegymászócsoport két tagja, valamint hat serpa.

TISZTÁBAN VANNAK AZZAL, HOGY SZILÁRD ELTŰNT, SZÁNDÉKOSAN AZ Ő KERESÉSÉRE INDULTAK, ÁM AZ EXPLORERSWEBNEK NYILATKOZÓ MÁSZÓ ELMONDÁSA SZERINT SAJNOS NEM TALÁLKOZTAK VELE, ÉS MÁR ÚTON VANNAK LEFELÉ.

Egy másik ügynökség jelentése szerint – akik szintén figyelik a környezetet – feltehetőleg láttak egy emberi alakot a 4-es tábor felett. Erről Suhajda Szilárd felesége beszélt, a részleteket itt találja

Rovatok