Index Vakbarát Hírportál

Mi történhetett Suhajda Szilárddal az utolsó órákban?

2023. május 30., kedd 11:10

Hiába állt össze a világ legjobb serpáiból álló keresőcsapat, nem találták meg a Mount Everesten eltűnt Suhajda Szilárdot a világ legmagasabb hegycsúcsán. A 48 éves Klein Dávid, aki nagyon jól ismerte, és mászótársa is volt Suhajdának, egy interjúban beszélt többek között arról, hogy mi történhetett barátjával az utolsó pillanatokban.

Korábban az Index is beszámolt róla, hogy nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, így befejezték a keresését. A döntést az eltelt időre, az időjárási és terepviszonyokra hivatkozva hozták meg, mert szerintük már nem volt esély arra, hogy élve leljenek a hegymászóra. 

Suhajda Szilárd sátrát a 4-es táborban találták meg, körülbelül 7950 méteren. Az ott talált tárgyakat levitték, a holttestet viszont hiába keresték. A család kérésére mindenképpen a hegyen marad a holttest. Pünkösdvasárnapra terveztek még egy helikopteres felderítést a hegyoldal fölött, de az időjárás miatt a gép nem tudott felszállni.

Mivel sokféle információról hallottam, nem tudom pontosan Szilárd halálának körülményeit. Egy biztos, olyan sokáig volt oxigénpalack nélkül a 8500 és 8700 méter közötti halálzónában, hogy agyi ödéma léphetett fel nála. Azt hallottam én is, hogy már szerdán vissza kellett volna fordulnia, mert a szervezetét annyira igénybe vette az oxigénhiányos állapot. Nem tudni, utolsó éjszakai pihenése során képes volt-e megfelelően »elkucorogni«. Az oxigénpalack nélküli magashegyi vállalkozás életveszély. Hogy mi történt, erről ellentmondó híreim vannak, tehát felelőtlenség lenne bármit állítanom

– nyilatkozta Klein Dávid a Ripostnak. A 48 éves sportember nem tartja kizártnak, hogy egykori mászótársa az ödémás állapotában rossz megoldást választott. Haladás közben a biztosítójával bizonyos pontokon a hegybe rögzített kötélen váltania kell a hegymászónak, előfordulhatott, hogy ezt a biztosítását Suhajda rosszul helyezte be az új, állandóra rögzített kötélszakaszba, és emiatt kicsúszott, vagy ödémás állapotában elnézte, elvétette a kapcsolódáscsere műveletét – magyarázta a lapnak.

Szemtanúktól értesültünk arról, olvashattuk is, hogy látták őt, amint a hegyi mászókötéltől lejjebb tűnt fel az alakja, és igencsak kimerültnek tűnt. Hogy ezt követően zuhant vagy csúszott le a 2. számú állomás felé, erről nem kaptam pontos információt. Valamennyi körülményt és információt összevetve, átgondolva, idehaza én a lecsúszásra következtetnék.

Barátja azt is elárulta, hogy a történtek ellenére Kerekes Bencével elindulnak a tervezett pakisztáni vállalkozásukra, balsejtelem, félelem sem él bennük a mostani végzetes Suhajda-balesettel kapcsolatban.

Bencével elindulunk a pakisztáni–afgán határon található szeretett hegyeink közé, és közben adózunk Szilárd emlékének

 – búcsúzott Klein Dávid.

A Suhajda Szilárddal kapcsolatos további híreinket ide kattintva olvashatja el.

Rovatok