Index Vakbarát Hírportál

Óriási magyar győzelem Franciaországban

2023. június 4., vasárnap 18:19

A magyar női röplabda-válogatott megszerezte idei első győzelmét az Európa-liga arany divíziójában, mivel vasárnap 3:1-re nyert a házigazda francia csapat ellen Metzben. A végig koncentrált, magas színvonalú játékot bemutató magyarok három kör után így egy sikerrel és két vereséggel, három ponttal a csoport második helyén állnak a hatpontos ukránok mögött – adta hírül az MTI.

A magyarok a szombati két edzés után vasárnap reggel nem tartottak labdás edzést, a korai kezdés miatt csak egy séta és egy átmozgató nyújtás szerepelt a programban. A két érdi, Ukrajna elleni mérkőzéshez képest feladóposzton Berkó Lilire számított ezúttal Alessandro Chiappini, a magyarok olasz szövetségi kapitánya.

A kezdésre nagyjából félig telt meg az 1500 néző befogadására alkalmas Complexe sportif Saint-Symphorien, melynek közönsége kezdetben azt láthatta, hogy idei első tétmérkőzésüket játszó kedvenceik sok ki nem kényszerített hibát követnek el. A magyarok ezt kihasználva Németh Anett vezérletével ötpontos előnyt építettek ki, de több rontás, illetve bosszantó hálóérintés után a fór a hajrá előtt kettőre olvadt. A vendégek Chiappini időkérése után rendezték soraikat és ütőik jó teljesítményének köszönhetően gyakorlatilag végig vezetve arattak részsikert.

A második szettre a hazaiak blokkvédekezése és nyitóteljesítménye is alaposan feljavult, a magyarok pedig a korábbinál többet hibáztak, így folyamatosan nőtt a különbség. Nem javított a magyarok helyzetén, hogy a franciák Bajnokok Ligája-győztes feladóátlója, Lucille Gicquel elkapta a fonalat, de a hatpontos hátrányt így is sikerült kettőre faragnia a vendégeknek, akik ennél közelebb azonban nem tudtak kerülni, így a hazaiak egyenlítettek.

A harmadik felvonást jól kezdték Némethék, akik ekkor főleg Török Kata támadásaiból szerezték pontjaikat. Az ötpontos magyar előny a játékrész derekán egyre csökkent, de mindig akadt olyan játékosa a válogatottnak, aki átlendítette a csapatot a holtponton. A francia együttes a hajrá előtt 20:20-nál egyenlített, azonban a vendégcsapat Németh, illetve Pintér Andrea támadásaival, valamint pontot érő blokkjaival végül megnyerte a szettet és biztossá tette, hogy legalább egy pontot szerez.

A negyedik játékrész első harmada hozta az addigi legszorosabb küzdelmet, felváltva szerezték a pontokat a csapatok, egyik együttes sem tudott két pontnál nagyobb különbséget kialakítani. A franciák erőröplabdáját technikás megoldásokkal tudta ellensúlyozni a magyar válogatott, amely a hajrához közeledve is tartotta a lépést ellenfelével. Némethék épp a feladóátló pontjaival az utolsó labdamenetekben egyértelműen fölénybe kerültek, és – bár a hazaiak három mérkőzéslabdát hárítottak – remek játékkal nagyszerű győzelmet arattak.

A 127 perces mérkőzés legjobbjaként Gicquel 23 pontot szerzett, a magyaroktól Németh 22 pontig jutott.

A két csapat 60. egymás elleni találkozóján 33. alkalommal győztek a magyarok, akik a legutóbbi nyolc franciákkal szembeni tétmeccsükből hetedszer nyertek.

A nemzeti csapat jövő szombaton az Érd Arénában a franciák ellen zárja a csoportkört, amelyben a három győztes mellett a legjobb második jut az elődöntőbe.

Női röplabda
Európa-liga, arany divízió, 3. forduló, C csoport:
Franciaország-Magyarország 1:3 (–20, 19, –22, –23)
a legeredményesebb játékosok: Gicquel 23, Bah 13, Haewegene 10, illetve Németh A. 22,  Török 16, Pintér 12
A csoport állása: 1. Ukrajna 6 pont/2 mérkőzés, 2. Magyarország 3/3, 3. Franciaország 0/1

    

Rovatok