Index Vakbarát Hírportál

Varga Csaba már a második akklimatizációs körét teljesítette

2023. június 21., szerda 18:19

A nagyváradi hegymászó a világ 9. legmagasabb hegycsúcsa, a 8125 méteres Nanga Parbat megmászására készül a közeli napokban. Varga Csaba eddig öt 8000 méter feletti hegycsúcsra jutott fel, teherhordók segítsége és pótlólagos oxigén nélkül.

Varga Csaba pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül indul a pakisztáni Himalája hegycsoportban fekvő hegycsúcs meghódítására. A Nanga Parbatra korábbi elmondása szerint június 30-áig akar felérni.

A Hazajáró Facebook-oldalán szerda délután azt közölték, hogy Varga Csaba az első akklimatizációs kör utáni néhány napos pihenőt követően június 18-án hajnalban indult a 4200 méter magasan fekvő alaptáborból, és a Kinshofer-falon keresztül helyi idő szerint 9 óra 30 perckor elérte a 6050 méteren található 2-es tábort, ahol két éjszakát töltött.

A hegymászó beszámolója szerint az időjárás változékony volt: amikor felért, éppen havazott, de később már az erős napsütés okozta meleg is próbára tette.

Kedd reggel továbbindult, és egy technikai szempontból kevésbé nehéz, ám hosszú hegyoldal megmászása után 13 óra 30 perc körül felért a 3-as táborba, 6750 méterre. Mivel a tábor egy igen meredek oldalon van, másfél órán át ásta magának a sátorhelyet.

„Nagyon szépen látszik innen a csúcs. Hatalmas lejtők, gigászi meredek falak, mély völgyek. Barátságos és fenyegető egyben. De gyönyörű” – mondta Varga Csaba a Hazajárónak a Nanga Parbat masszívumáról.

A hegymászó egy viharos éjszaka után szerda reggel visszaindult az alaptáborba, ahová helyi idő szerint 15 órakor ért le.

Összegzése szerint az elmúlt napokban nagyon jó akklimatizációs körön van túl.

Mint írták, most néhány napos pihenés következik, aztán, ha nyílik az időjárási ablak, jöhet a Nanga Parbat csúcstámadása.

A Nagyváradon élő hegymászó, építész június 6-án indult a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára, a 8125 méteres Nanga Parbatra. Varga Csaba a ma élő, a legtöbb 8000 méternél magasabb hegycsúcsot elérő magyar hegymászó. Eddig öt ilyet mászott meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül – írja az MTI.

A hegymászó célja, hogy a Nanga Parbat csúcsán meglobogtassa a Nagyvárad feliratú magyar zászlót, és megemlékezzen az idén 150 éves Magyarországi Kárpát Egyesületről.

A Hazajáró beszámolója szerint a Nanga Parbat csúcsát először egy német hegymászó, Hermann Buhl érte el 1953. július 3-án. A magyarok közül elsőként Erőss Zsolt mászta meg a csúcsot 1999-ben, de mivel nem volt csúcsengedélye, az eredménye nem hivatalos.

Rovatok