Index Vakbarát Hírportál

Egyre nagyobb bajban az ökölvívás, tovább távolodik az olimpiai programtól

2023. június 22., csütörtök 15:19

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) – eddig példátlan módon – az úgynevezett elismert státuszból az el nem ismert státuszba sorolta a Nemzetközi Ökölvívó Szövetséget (IBA). Azaz ez a szervezet a jövőben semmilyen ötkarikás eseményen vagy kvalifikáción nem képviselheti a sportágat, és nem részesülhet NOB-támogatásban.

Az IBA az elmúlt években tanúsított magatartásával vívta ki a NOB haragját. A végrehajtó testület ajánlására a NOB csütörtökön 69 igen és egy ellenszavazattal döntött a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség effektíve kizárásáról – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

Az orosz Nazarovics Kremljov vezette IBA nem teljesítette a NOB elvárásait, diktatórikusan vezeti a szövetséget, amelyet változatlanul az orosz Gazprom támogat, miközben az ukrajnai háború miatt ezt nem nézik jó szemmel a nemzetközi sportéletben. Már a 2021-es tokiói olimpián sem engedte a NOB, hogy az IBA – korábban AIBA – szervezze a kvalifikációkat és az ötkarikás programot.

A NOB és az IBA ellehetetlenült kapcsolata miatt két hónappal ezelőtt több nemzeti szövetség – többek között a brit vagy az amerikai – kilépett az IBA-ból, és megalakította a World Boxing (WB) elnevezésű rivális szervezetet.

A WB azonban egyelőre nem tudja maximálisan képviselni a sportágat a nagyvilágban, illetve a NOB előtt, mivel még nincs jelen minden földrészen, és nem minden sportági nagyhatalom állt be mögé.

A jövő évi párizsi olimpián változatlanul a NOB felügyeli majd a sportág szereplését. Arról később születhet döntés, hogy az ökölvívás ott lehet-e a 2028-as Los Angeles-i játékokon – tekintett előre az MTI.

Rovatok