Index Vakbarát Hírportál

Kibabrált az amerikai bürokrácia a magyar női vízilabda-válogatottal

2023. június 23., péntek 19:52

Pénteken magyar idő szerint este 10-kor kezdődik Los Angelesben a női Világkupa Szuperdöntő. Az első meccset a görögök ellen kezdik a magyar pólós lányok, de a csapat összeállítása nagyon sok problémába ütközött, nem utolsósorban amiatt, hogy a csapat egyik tagját, Máté Zsuzsannát be sem engedték az országba.

A csapatnak több problémával is meg kellett küzdenie, ami az összeállítást illeti. Egyrészt vannak sérültek az előző, olaszok elleni meccset követően. Emellett Vályi Vandának Anzióból kellett hazautaznia a fülgyulladása miatt, a legfrissebb csere pedig Máté Zsuzsannát érinti, akit az amerikai bürokrácia fosztott meg a játéklehetőségtől.

A sportoló Felvidéken született, bár mindenhol magyar útlevéllel szerepel pólósként. De az amerikai könnyített vízumhoz (ESTA) a születési helynek megfelelő útlevél kell – írja a waterpolo.hu.

Ennek érdekében Máté Zsuzsanna Szlovákiába utazott, csináltatott egy szlovák útlevelet.

Ám hiába ment be azzal a kérelem,  indoklás nélkül elutasították az Egyesült Államokban.

Mindez már akkor derült ki, amikor a csapat Kanadában tartózkodott, ahová Máté Zsuzsanna simán megkapta az engedélyt. Amiatt, hogy az Egyesült Államokba nem engedték be, végül Pőcze Pannát hívták be helyette a válogatottba.  

Én ezt felháborítónak tartom, hogy egy sportoló nem szerepelhet egy világversenyen mondvacsinált okokból. Kíváncsi vagyok, mi történt volna, ha egy amerikai pólós nem kap vízumot a tavalyi budapesti vébére... Viszont muszáj volt valakit behívni, mert a sérültek állapota miatt nem kizárt, hogy a végén csak tizenkét embert tudnék játszatni, ennyi előnyt pedig nem szeretnénk adni egy Szuperdöntőn

– mondta Bíró Attila, a csapat edzője a történtekről.

A Világkupa Szuperdöntő azért is fontos esemény, mert az első két hely automatikus kvalifikációt jelent a 2024-es dohai világbajnokságra.

Rovatok