Index Vakbarát Hírportál

Vas Kata Blanka ismét aranyérmes lett

2023. június 25., vasárnap 15:39

Vas Kata Blanka sorozatban negyedszer nyert aranyérmet az országúti kerékpárosok országos bajnokságának női versenyében vasárnap.

A Pannonhalma környéki, 91,2 kilométeres távnak derült, 23 fokos időben vágott neki a 10 fős U23-as és felnőtt női mezőny. A 16,8 kilométeres Pannonhalma–Győrság–Halomalja–Pázmándfalu–Nyalka–Pannonhalma kört ötször teljesítették a bringások, hogy aztán egy pannonhalmi kis kör után – amelyben már feltekertek az apátsághoz – egy újabb mászás után a bencés monostor előtt érjenek célba.

Nyugodt tempóban kezdődött a verseny, zömmel az SD Worx 21 éves címvédője diktálta az iramot, időnként Jordán Dorka segített be, a nagy köröket pedig együtt teljesítette a mezőny. Az apátsághoz vezető, 940 méter hosszú, 15 százalékos meredekségű részeket is tartalmazó, 9,6 százalékos átlagú emelkedő első mászásakor Vas tempóváltása szakította meg a kilencfősre zsugorodott sort. Utána az U23-as bajnoki címért meccselő Jordán és Zsankó Petra tekert, ám ketten sem tudták megközelíteni Vas Katát,

aki 2020, 2021 és az elmúlt esztendő után sorozatban negyedszer diadalmaskodott.

A második helyet üldözői közül az utolsó 150 méteren erősebbnek bizonyuló Zsankó Petra szerezte meg, Jordán Dorka pedig a bronzérmet érdemelte ki. Vas Kata a sajtótájékoztatón kifejtette: a verseny eleje nem volt túl izgalmas, ugyanakkor az utolsó másfél körben ki tudta alakítani a győzelemhez szükséges különbséget. Az MTI kérdésére elmondta: igyekezett korábban elszakadni riválisaitól, ám mindenki résen volt. Így a tavalyi kiírásnál később szakadt meg a sor, mint mondta, igazából azt nem értette, akkor hogyan sikerült elszakadniuk.

Egy-két próbálkozás után láttam, hogy ezúttal nem fog sikerülni eltekerni, és csak a végén lehet majd eldönteni

– szögezte le a bajnok.

A korábban gyorskorcsolyázó Zsankó Petrának ez a második éve kerékpárosként, míg Vas Kata – mint kiemelte – a világelithez tartozik. 

Jordán Dorka felidézte: többen, köztük ő maga is igyekezett szökést kialakítani, ám ez nem jött össze. „A vége pedig egyértelműen kihozta a különbségeket” – fűzte hozzá.

Rovatok