Index Vakbarát Hírportál

Egy 17 éves támadó vitte el az első helyet az NHL-drafton

2023. június 29., csütörtök 11:41

Magyar idő szerint csütörtök hajnalban került sor az NHL 2023-as draftjára. Az első körben 32 játékosra csaptak le a liga csapatai.

Az 1/1-es pozíció ezúttal Kanadában maradt, mégpedig a 17 éves, korábbi utánpótlás-világbajnok támadó Connor Bedard révén. Az elmúlt szezonban a WHL-ben szereplő Regina Pats együttesét erősítette. Játékjogát a Chicago Blackhawks szerezte meg.

Ezúttal 5:5 aránnyal végződött az Észak-Amerika–Európa-összecsapás az első tíz pozíció tekintetében. Közép-Európából a 1/10-es helyen draftolta a St. Louis Blues a szlovák Dalibor Dvorskyt.

A 18 esztendős csatár legutóbb a svéd ligában, az AIK színeiben vitézkedett. Hiába az oroszok kizárása a nemzetközi körforgásból, Matvej Micskov és Dmitri Szimasov is bekerültek a legjobbak közé.

Előbbit a Philadelphia Flyers, utóbbit az Arizona Coyotes választotta ki. Nem kis teljesítményt vitt véghez a Kloten 18 éves hátvédje, az osztrák David Reinbacher, akit ötödik pozícióban vitt el a Montreal Canadiens.

A dobogóra két kanadai és egy svéd játékos fért fel. A harmadik fokra a világbajnok Adam Fantili került, akit a Columbus Blue Jackets szerzett meg.

A legjobb európai a svéd Leo Carlsson lett, aki decemberben lesz 19 esztendős, korábban az U18-as nemzeti csapattal ért fel a világ tetejére. A 2024/25-ös szezontól az Anaheim Ducks soraiban találhatjuk meg.

A draft listáján szerepelt Hadobás Zetény, a svéd második ligás Vasteras 20 esztendős magyar válogatott védője.

A 2003-as születésű bekk májusban jégre lépett a finn–lett közös rendezésű elit-világbajnokságon, ahol a nemzeti csapat 3 legjobbja közé választották. A hajdani MAC-nevelést az európai játékosok rangsorának 76. helyére sorolták a szakemberek a játékosbörzét megelőzően.

Rovatok