Index Vakbarát Hírportál

Trendi lett a kondi, fitneszterembe járnak a fiatalok

2023. július 12., szerda 11:55

Divatba jött a konditerembe járás a 17–20 évesek körében – mondta Kiss József, a Magyar Fitnesztermek Országos Szövetségének (Maforsz) főtitkára a Világgazdaságnak. A szakember arról is beszélt a lapnak, hogy mennyivel drágultak idén a fitneszbérletek, és hogy visszatértek-e a termekbe az emberek a koronavírus után.

Az infláció hatásainak mérséklésére megjelentek a teljesen automatizált, önkiszolgáló edzőtermek, melyekkel a munkabérek terén próbálnak spórolni az üzemeltetők – számolt be a VG-nek Kiss József. A klasszikus edzőtermeket azonban nem fenyegeti veszély, mivel a sajátos környezetet sosem fogják az ilyen újdonságok kiszorítani a főtitkár szerint.

A koronavírus-járvány elterjedése óta megjelentek a lakásedzőtermek, és egyre népszerűbbek a szabadtéri csoportos edzések is – tette hozzá.

Az áremelésekkel kapcsolatban a szakértő elárulta, hogy tavaly 10–20 százalék között drágultak a napijegyek és a bérletek, idén pedig jellemzően

további 15-30 százalékkal emelkedtek az árak.

Az árszabás ugyanakkor rengeteg tényezőtől függ – úgymint a terem mérete, elhelyezkedése és a különböző szolgáltatások. Általánosságban azonban elmondható, hogy a napijegyek kétezer forintnál, a havibérletek pedig 17-18 ezer forintnál kezdődnek – jelentette ki a Maforsz főtitkára.

Fiatalok töltötték meg a megüresedett helyeket

A koronavírus-járvány előtt „mindenkinek nagyon jól ment az edzőtermi szektorban”, ami azonban a vírus elterjedése után jelentősen megváltozott, és aki nem rendelkezett megfelelő mennyiségű tartalékkal, adott esetben ki sem tudott nyitni többé. Sok terem ma is zárva tart.

A korábbi vendégek ötöde ráadásul le is szokott az edzésről az utóbbi időben, helyettük viszont a 17–20 éves korosztályból kezdtek szokatlanul sokat rendszeresen konditerembe járni. Kiss József beszámolója alapján kijelenthető, hogy divatba jött a kondizás a nagyon fiatal generáció tagjai között.

Az egészséges életmód, az olcsóbb állampolgár jó befektetés, hiszen hosszú távon is kevesebbe kerül az államnak. A társadalombiztosításnak megérné arra költeni, hogy ösztönözzék, jutalmazzák a sportolást

– fogalmazott a Maforsz főtitkára a Világgazdaságnak.

Rovatok