Index Vakbarát Hírportál

Cristiano Ronaldo annyit keresett, hogy Guinness-rekordot döntött vele

2023. július 15., szombat 20:24

A szaúdi labdarúgó-élvonalban szereplő al-Nasszr és a portugál válogatott támadója, Cristiano Ronaldo 2017 óta első alkalommal végzett a Forbes listájának élén, amely az elmúlt év legnagyobb bevételre szert tett sportolóit rangsorolta. Korábban egyetlen sportoló sem keresett annyi pénzt, mint Ronaldo az elmúlt 12 hónapban.

A Forbes 2023. május 1-jéig bezáróan az elmúlt 12 hónap adatait elemezte, becslései szerint pedig Cristiano Ronaldo összes bevétele ezen időszak alatt elérte a 136 millió dollárt. Fontos megjegyezni, hogy a portugál keresete nem kizárólagosan klubjától kapott fizetését fedi le, hanem beletartoznak a pályán kívüli üzleti érdekeltségeiből származó összegek is. Ennek értelmében Ronaldo megdöntötte a korábban Lionel Messi által felállított rekordot, immár a portugál nevéhez fűződik a sportoló által 12 hónap alatt keresett legmagasabb összbevétel.

Az elmúlt 12 hónap adatai alapján a második helyen a hétszeres aranylabdás és világbajnok Lionel Messi áll, becslések szerint az argentin 130 millió dollárral lett gazdagabb. Érdekesség, hogy az éllovas Ronaldo bevételeinek jelentős része pályán kívüli tevékenységeiből ered, mivel a Nike-val élethosszig tartó együttműködést kötött, míg a CR7 márkanévvel ellátott fehérneműi és árucikkei is jelentős bevételt termeltek, továbbá az általa birtokolt szállodalánc kifejezetten profitos.

Lionel Messi esetében a 130 millió dolláros bevétel egyenlően oszlik el: 65 millió dollárt keresett a futballpályán, míg a másik 65 millió dollár üzleti érdekeltségeiből származik.

A lista harmadik helyén jegyzett Kylian Mbappé 120 millió dolláros bevételének jelentős részét, 100 millió dollárt klubjától, a Paris Saint-Germaintől zsebelte be.

A negyedik helyen már nem labdarúgó, hanem kosárlabdázó áll: bizonyos LeBron James, sportága történetének egyik legjobbja 119 millió dollárral gazdagodott az elmúlt 12 hónapban, mely összegből 44,5 millió dollár a fizetése a Los Angeles Lakersnél, a fennmaradó bevétel pedig kosárlabdapályán kívüli tevékenységeiből származik. A lista ötödik helyén az ökölvívó Cancelo Alvarez áll 110 millió dollárral.

Érdekesség, hogy olyan sportolókat is találunk a Forbes által készített listán, akik már nem aktív sportolók, tehát visszavonultak. Ilyen például Roger Federer, aki 95 millió dollárt keresett, bár ez az összeg szinte teljes egészében pályán kívüli, üzleti érdekeltségeiből származik. A pályán szerzett jövedelme ezen időszak alatt „csak” 100 ezer dollár volt.

Hasonlóképpen Serena Williams, aki a lista 49. helyén végzett összesen 45,3 millió dollárral, mely jelentős részét természetesen nem teniszpályán kereste meg. Egészen pontosan 45 millió dollárt keresett pályán kívüli tevékenységgel, míg 300 ezer dollár ütötte a markát teniszpályán.

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok