Index Vakbarát Hírportál

Brutális tömegbaleset a Formula–E futamon, egymás hegyén-hátán az autók

2023. július 15., szombat 19:15

Mitch Evans győzelmével zárult a Formula-E versenysorozat római hétvégéjének első futama, de a hajsza a hatalmas tömegbaleset miatt marad emlékezetes.

A Formula–E egy elektromos autóverseny kategóriája, melynek célja, hogy a legmagasabb szinten versenyezzenek az együléses elektromos versenyautók. A sorozatot 2012-ben alapították, de az első szezon csak 2014-ben indult útnak. A Formula–E ezen a hétvégén Rómába látogat, az első futam pedig rögtön egy brutális tömegbalesetet hozott, mely miatt piros zászlóval természetesen félbeszakították a körözést.

A szerencsétlenség a mezőny hátsó felében történt a verseny derekán, és többek között Bird, Mortara, Buemi, Lucas di Grassi és António Félix da Costa is belekeveredett. 

A 6-os kanyarnál Sam Bird, a Jaguar pilótája veszítette el a kontrollt autója felett, és keresztbecsúszott a pályán.

A mögötte érkező Buemi nem tudta elkerülni az ütközést, majd Mortara szintén Birdbe csapódott, míg Wehrein a Jaguar elejét kapta el. A tömegszerencsétlenségben az említett versenyzőkön kívül Robin Frinjs, Jea-Éric Vergne és Di Grassi autója is megsérült a sok törmelék miatt.

A baleset miatt piros zászlóval félbeszakították a futamot, majd a bő félórás mentés után folytatódott a küzdelem, amelyet végül a Jaguar másik pilótája, Mitch Evans nyert meg. A második helyen Nick Cassidy ért célba, őt Günther és Dennis követte, ami azt jelentette, hogy az Envision átvette a vezetést a bajnoki tabellán.

A hírek szerint egyik versenyző sem sérült meg súlyosabban a balesetben. A versenyhétvége vasárnap 10 óra 40 perckor a második időmérővel folytatódik.

A világbajnokság élmezőnye 13 futam után: 1. Nick Cassidy (új-zélandi, Envision) 171 pont, 2. Jake Dennis (brit, Andretti) 166, 3. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar) 151, 4. Pascal Wehrlein (német, Porsche) 144, 5. Jean-Éric Vergne (francia, DS Penske) 107, 6. Maximilian Günther (német, Maserati) 93, 7. António Félix da Costa (portugál, Porsche) 93

Rovatok