Index Vakbarát Hírportál

Meghódították az egyik legmagasabb, eddig meg nem mászott hegycsúcsot

2023. július 17., hétfő 15:04

Simon Messner és Martin Sieberer párosa a világon elsőként ért fel a Himalájában található 7163 méteres Yermanendu Kangri csúcsára.

Simon Messner (a legendás Reinhold Messner fia) és Martin Sieberer együtt megmászták a 7163 méter magas Yermanendu Kangrit. A részletekről egyelőre semmit sem tudni, a műholdas telefonon csak annyit közöltek egy üzenetben, hogy sikeres volt a csúcstámadás – írja az explorersweb.com

A Himalájában található pakisztáni hegy földünk egyik legmagasabb, még meg nem mászott hegycsúcsának számított – bár a szakmán belül megoszlanak arról a vélemények, hogy valóban külön hegycsúcsról van-e szó. Többen ugyanis a 7821 méter magas Masherbrum egyik mellékcsúcsának számítják. A hegyet eddig egyetlen egyszer, 1981-ben próbálták meghódítani, de a pakisztáni–német páros akkor 6800 méterig jutott.

Messner és Sieberer régóta tervezték ennek a csúcsnak a meghódítását (bár a nyilvánosságot csak két napja tájékoztatták erről), de sokáig nem kaptak vízumot. Lassan feladták a tervüket, ám közel három hónap várakozás után végül megkapták a papírokat, és nekiláthattak az expedíciónak. Az alaptábort teljesen egyedül állították fel július elsején. Bár az utóbbi napokban kegyetlen időjárási körülmények uralkodtak a hegyen, az osztrák hegymászók végül bevállalták az expedíciót. 

Páros egy ideje már együtt mászik, jellemzően még érintetlen csúcsokat, útvonalakat keresnek. 2019-ben például a Dolomitokban teljesítettek egy jeges utat, amely még másnak nem sikerült. De Messner 2019-ben egyedül megmászott egy másik hegycsúcsot a Himalájában, ahol korábban még nem járt ember. 

Rovatok