Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin szeretője nem elégedett, többet akar

2023. július 25., kedd 16:45

Alina Kabajeva olimpiai aranyérmes orosz ritmikus gimnasztikázó üdvözli, hogy a Nemzetközi Torna Szövetség lehetővé teszi az orosz sportolók versenyzését, de ennyivel nem elégedett. Szerinte elfogadhatatlan egyes országok monopóliuma a nemzetközi sportszervezetek felett, és úgy véli, a sportba nem kéne belevonni a politikát. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szintén érintette ezt a témát egy közösségimédia-bejegyzésében. Mint írta, örülne neki, ha a sport a béke eszköze lenne az ukrajnai háborúban.

Az Inside The Games cikke szerint a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) követte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlását, így nemrégiben döntést hozott róla, hogy az orosz és belorusz sportolókat semleges színekben engedik versenyezni, feltéve, hogy nem támogatják az ukrajnai háborút, és nem állnak kapcsolatban a hadsereggel.

Az olimpiai aranyérmes orosz ritmikus gimnasztikázó Alina Kabajeva szerint, akiről széles körben állítják, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szeretője – bár ezeket a híreszteléseket egyikük sem erősítette meg –, a „politika beavatkozása tönkreteszi a sportot”, és ragaszkodott ahhoz, hogy a nemzetközi versenyeknek politikamentesnek kellene lenniük. Kabaljeva emellett kifejezte nemtetszését azzal kapcsolatban, hogy az orosz sportolóknak semleges színekben kell versenyezniük.

Üdvözöljük a Nemzetközi Torna Szövetség döntését, amely lehetővé teszi az orosz sportolók versenyzését. Ez azonban nem elég. Az orosz sportolóknak jogot kell biztosítani a saját zászlajuk alatti versenyzésre. Egyes országok monopóliuma elfogadhatatlan a nemzetközi sportszervezetek felett. A sportba való politikai beavatkozás tönkreteszi azt. Ezzel párhuzamosan létre kell hozni egy nemzetközi sportrendszert, amely mentes lenne a politikától

– fogalmazott Kabaljeva.

Sport mint a béke eszköze

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is hasonlóan gondolkodik a kérdésben. Kedden egy bejegyzésben arról írt Facebook-oldalán, hogy Ng Ser Mianggal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első alelnökével arról egyeztetett, milyen jó lenne, ha a sport a béke eszköze lenne, és ha a sportot és a geopolitikát élesen el lehetne választani egymástól.

A tárcavezető szerint egy teljes részvétellel megtartott olimpia nagy segítséget jelenthetne a háborús konfliktusok, így az Ukrajnában zajló háború békés rendezésében is.

Arról nem is beszélve, hogy egy olimpiai bojkott vesztesei azok a sportolók, akik egész életük során kőkeményen edzenek és készülnek, és semmi közük politikai döntésekhez. Az olimpiának nem a politikáról, hanem a sportról és a sportolókról kell szólnia, az olimpiának igazi béketeremtő küldetése van

– tette hozzá.

Megjegyezte azt is, hogy mi, magyarok különösen érzékenyek vagyunk erre a kérdésre, hiszen több mint 100 magyar sportolótól vették el életük esélyét az 1984-es Los Angeles-i olimpia kommunista bojkottjával. Közülük sokaknak végül soha nem adatott meg az olimpiai szereplés lehetősége.

Rovatok