Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas bravúr: Koch Máté világbajnok

2023. július 26., szerda 23:29

Koch Máté aranyérmet nyert a férfi párbajtőrözők egyéni versenyében a milánói olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon.

Koch Máté, a világranglista 12. helyezettjeként kiemeltként a 64-es főtáblán kezdett, ahol koncentrált, ugyanakkor szórakoztató vívással a svéd Linus Islas Flygare, Andrásfi Tibor, a luxemburgi Flavio Giannotte és Siklósi Gergely legyőzésével jutott el az elődöntőig.

A főpáston is folytatta remeklését, ennek eredményeként simán verte a kazah Ruszlan Kurbanovot.

Az aranyéremért az idei Európa-bajnokkal, Davide Di Verolival mérkőzött. Az olasz a másik elődöntőben a címvédő és Tokióban olimpiai aranyérmes francia Romain Cannone-t búcsúztatta simán.

A döntőben az első három tust a 21 éves olasz adta, de a 23 éves magyar gyorsan feljött 3–2-re – közölte az MTI. Koch aztán fordított, majd a második szakasz 6–6-nál ért véget. A második szünet után a magyar párbajtőröző egy kitörésnél földet szúrt, jelezte is azonnal, hogy nincs tus, amiért nagy tapsot kapott.

Nem kockáztatott egyik fél sem, passzivitás miatt jöttek is a sárga lapok, de aztán Koch eltalálta Di Veroli lábát, majd villámgyors akciókkal apránként gyűjtögette pontjait. Negyven másodperccel a vége előtt már 9–6-ra vezetett, és bár folyamatosan estek a találatok, Koch Máté távol tartotta az ellenfelét, sőt a végére növelte előnyét, végül 1410-re győzött.

Ezt megelőzően 2019-ben avattak magyar győztest ebben a szakágban, akkor, Budapesten a most ötödikként záró Siklósi győzött, akit ezúttal a negyeddöntőben Koch búcsúztatott.

Ez a magyar küldöttség második érme a milánói világbajnokságon. Egy nappal korábban Szilágyi Áron harmadik lett kardban.

Az ezüstéremnek nem örült volna Koch Máté

Kicsit megleptem magamat is, hogy egész nap nem stresszeltem, magabiztosan vívtam, elengedtem az akciókat. Minden összejött, és a döntőben vissza tudtam vágni az Európa-bajnoki vereségért Di Verolinak, ráadásul hazai pályán. Nagyon örülök, hogy világbajnok lettem

– értékelt Koch Máté, aki a plovdivi Európa-bajnokságon a legjobb 32 között kikapott a későbbi aranyérmestől.

Bár 03-mal kezdte a finálét, és kezdett elfáradni fejben, így nem is volt ötlete, aztán adott egy-két tust, amivel visszanyerte az önbizalmát.

Lehet, hogy az ezüstéremnek nem örültem volna, mert nagyon jól ment a vívás, éreztem, hogy meg tudom nyerni ezt a versenyt, függetlenül attól, hogy ez a világbajnokság

– fűzte hozzá a friss vb-győztes.

A vb az egyéves olimpiai kvalifikációs időszak legfontosabb versenye, az itt elért eredmény és az azért járó pontszám benne lesz az összesítésben. Ugyanakkor minden szakág elsősorban a csapatkvóta megszerzésére törekszik, mert ha az összejön, egyéniben automatikusan három vívó indítható Párizsban.

Rovatok