Index Vakbarát Hírportál

A MOB-elnök tíz magyar aranyérmet remél Párizsban, nem ennyit vár el

2023. július 26., szerda 15:11

Egy évvel a párizsi nyári olimpia rajtja előtt szerdán a Dunán tartott sajtótájékoztatót a Magyar Olimpiai Bizottság. Az eseménynek a szervezethez hasonlóan 128 éves Dömös hajó adott otthont, amely a következő évben a magyar csapat olimpiai festésében pompázik, ezzel hívja fel a magyarok, valamint a Budapestre látogató külföldiek figyelmét a rangos sporteseményre, illetve az arra gőzerővel készülő, oda komoly tervekkel, a MOB-elnök számításai alapján 150-200 fős létszámmal utazó magyar küldöttségre.

Elsőként Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár szólalt fel az eseményen, aki azt emelte ki, hogy a magyar sport, különösen a hivatásos részének fókuszban az olimpiai eredményesség áll, és az állami sporttámogatás rendszere is ezzel van összhangban.

A sportvezető elmondta: amíg idén a társasági adókedvezményből (tao) 167 millió forint hívhatott le a MOB, addig az olimpiai évben több 300 millió forintra lesz lehetősége.

Schmidt Ádám hozzátette, hogy az elmúlt kicsit több mint egy évben, amióta megkezdte működését az új sportvezetés, minden szinten kiváló kapcsolat alakult ki a sportállamtitkárság és a MOB között.

A MOB elnökeként Gyulay Zsolt kifejtette: jövőre a Szajnán rendhagyó olimpiai megnyitó lesz, amelyet a szervezők kivittek a szokásos, stadionos közegből.

Három-négyszázezer nézőre számítanak a megnyitón. Bár örülünk, hogy ismét Európában rendezik az olimpiát, nem lesz egy könnyű verseny, ami igazából nem is egy sportesemény lesz, sokkal inkább kulturális. A szervezők célja az, hogy ne a nézők menjenek a sporthoz, hanem fordítva, a sport menjen oda a nézőkhöz. Vigyék oda hozzájuk olyan közel, amennyire csak lehet, így ösztönözve őket arra, hogy ne csak nézzék a sportot, hanem maguk is csinálják. Hasonlóan a magyar sport mostani céljaihoz.

A sportállamtitkársággal való kapcsolatukról kifejtette: bár sokan arra gondolhattak, hogy a MOB majd visszakap korábbi jogköröket, és újra megkezdődik az erőfitogtatás a két szervezet között, mostanra ez teljesen letisztult és összhangba került.

„Nem az ego a fontos, hanem, a cél és az ügy, az pedig közös!”

Gyulay Zsolt elmondta: jelenleg öt sportágban 19 magyar sportoló rendelkezik olimpiai kvótával (15 férfi és 4 női versenyző), és bár úgy gondolták, hogy egy évvel az olimpia előtt már előrébb tartanak ebben a számban, nincsenek elkeseredve és nem szomorkodnak.

„Nagyon nehéz kijutni az olimpiára, büszkék vagyunk azokra, akiknek már sikerült. A magyar csapat létszámát alapjaiban határozza meg, hogy csapatsportágakban hány együttesünk jut kvótához. Amint azt látjuk, ez már vízilabdában sem automatikus és egyszerű számunkra, viszont jó hír, hogy emellett esély mutatkozik kézilabdában, de talán még kosárlabdában is. Ráadásul idén több sportágban rendeznek még kvalifikációs világbajnokságokat, versenyeket, tehát reménykedhetünk, hogy év végére jóval több lesz. M indent egybevetve Párizsra 150-200 fős csapattal tervezünk.”

„Nekem különösen is fontos lenne, hogy ne csak a hagyományos »magyaros« sportágakban szerepeljünk majd az olimpián, hanem olyanokban is, amelyekre kevesebb fókusz jutott eddig, a széles közvélemény számára kevésbé ismert, bár a szűk szakmát aligha érheti meglepetésként, ha adott versenyző tényleg eljut az olimpiára.”

Gyulay Zsolt elmondta: tíz aranyérmet remél, szeretne, ami nem egyenlő azzal, hogy elnökként ennyi lenne az elvárása a magyar csapat felé.

„10-12 győzelmi esélyt látok, de a múlt statisztikái alapján tudjuk, hogy az esélyeknek körülbelül a harmada szokott realizálódni. Persze, lehet ez a végén akár még kettő is, de akár tíz is. Ahhoz, hogy meglegyen az aranyérem, mindennek klappolnia kell, úgy az olimpián, mint az odáig való felkészülésben. És ugye még önmagában ez sem lehet biztosíték, hiszen olyan erős mezőnyben kellene az élen végezni.”

A MOB-elnök kiemelte: 4-5 alkalommal jártak már Párizsban, hogy egyeztessenek a szervezőkkel és terepszemlét tartsanak. Az olimpiai faluban való elhelyezkedésről azt mondta, hogy ott a helyekért kemény csata folyik.

„Rossz hír, hogy nincs jó hely, csak közepes. Olyan helyért küzdünk, ahol egyben tud maradni a csapat és közel van a transzporthoz. Fontos, hogy a sportoló érezze a közösség erejét, hogy lelki támaszt tudunk nyújtani számára. Plusz különböző eszközökkel is készülünk majd a faluban, amelyek a regenerációban lesznek versenyzőink segítségére.”

Támogatói közegre van szükség az olimpián, és a felkészülés során is, hiszen az ad önbizalmat, lelki támaszt. Elég egy jó szó, de adott esetben egy szimpla vállon veregetés is jól jöhet, ezt saját versenyzői tapasztaltból tudom mondani.

Az eseményen került sor annak a megállapodásnak az aláírására is, amelynek értelmében továbbra is az Adidas lesz a magyarok sportruházati partnere. A cég 1968 óta öltözteti a magyar olimpiai csapatot. Gyulay Zsolt elmondta: egyéves, hosszú tárgyalássorozat végére került pont, és nagy örömére szolgál, hogy a világmárka maradt a magyar csapat mellett.

Kiemelte: a cégnél az angol, a német és a francia mellett negyedikként a magyarnak lesz nemzeti kollekciója.

Utóbbit április 24-én mutatják majd be, és a magyarok körülbelül 300 fős párizsi delegációja mellett több olyan versenyzőt, edzőt, kísérőt is érint, akik más multisporteseményen képviselik majd a jövőben hazánkat.

Közben Párizsban, az ikonikus az Eiffel-torony alatt hivatalosan is elindult a visszaszámlálás.

Ez eseményen jelen volt Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, valamint Tony Estanguet, a szervezőbizottság vezetője. A visszaszámlálás apropóján több olyan párizsi sportlétesítményt megnyitottak a nagyközönség előtt, amelyben jövőre olimpiai versenyszámot rendeznek, ezzel is közelebb hozva az embereket a sporthoz, az olimpiához.

Rovatok