Index Vakbarát Hírportál

A magyar kardvívásnak nincsen párja: Szilágyiék után Mártonék is a világ csúcsán

2023. július 30., vasárnap 17:42

A magyar női kardcsapat megvédte világbajnoki címét, miután a milánói vb-döntőben nagy fordítással 45:38-ra legyőzte a francia négyest. A mieink ezzel megszerezték a párizsi olimpiai kvótát is, azaz négy női kardvívónk lehet majd jelen a jövő évi játékokon.

A Márton Anna, Pusztai Liza, Battai Sugár, Szűcs Luca alkotta válogatott kiemeltként a 16 között lépett először pástra szombaton, amikor 45:39-re verte a lengyeleket. Vasárnap az egyéni verseny ezüst- és bronzérmesét is soraiban tudó görögök ellen folytatódott a menetelés (45:35), majd jött a dél-koreaiak elleni elődöntő (45:39), amivel Pusztaiék címvédőként bejutottak a fináléba. Az egy évvel ezelőtti döntőben a franciák 45:40-re maradtak alul a mieinkkel szemben, így érthető módon fűtötte őket a visszavágás reménye...

Az első párosnál Apithy-Brunet Manon akarata érvényesült, a tokiói bronzérmes 5:2-re verte Pusztai Lizát, ezzel magabiztos előnnyel adta át helyét Sara Balzernek. Balkezes vívóhoz balkezes ellenfél dukált, a magyar csapatnál Battai Sugár lépett pástra, aki úgy tűnt, képes lesz faragni a hátrányon, végül a saját csörtéjét 5:5-re hozta. Harmadikként Szűcs Luca következett nálunk, az ő feladata lett volna, hogy valahogy megakadályozza Caroline Querolit abban, hogy eljusson a tizenötödik francia tusig. Bár az első találatot a francia adta, a következő három akciót a BVSC 20 éves versenyzője nyerte, ezzel 11:10-re zárkózott a magyar csapat. Ám innentől Queroli nem hibázott többet, így öt tusra növelte a két csapat közti különbséget (10:15).

A második kört Battai és Brunet nyitotta, a debreceni vívónő pedig a miniasszón belül már 5:2-re is vezetett, végül csak egy tust tudott hozni a francián (16:20). Pusztai egész nap szenzációsan vívott, ezúttal viszont nem tudta elkapni a fonalat Queroli ellen, a magyar csapat hátránya ismét nőtt, ezúttal hét tusra (18:25). Szűcs helyén bekötött a mieink legrutinosabb tagja, a speciális térdvédőben vívó Márton Anna. Európa-bajnoki ezüst-, világbajnoki bronzérmesünk pedig remekül kezdett a világranglista második helyén álló Balzer ellen, pillanatok alatt három tust faragva a hátrányból. Gárdos Gábor tanítványa fantasztikus teljesítményt nyújtva 29:29-nél egalizált, s noha a 30. tust nem ő adta, így is visszahozta a versenybe a magyar csapatot (29:30).

Battai következett Queroli ellen, a francia két gyors találattal kezdett, de Battai innen visszajött, az asszón belül fordított, majd 34:33-nál összesítésben is megszerezte a vezetést a mieink számára. A magyar csapat a döntőben először szerzett vezetést a debreceni vívónőnek köszönhetően, aki ráadásul még tovább is tudta növelni az előnyt, 35:33-nál adva át helyét Mártonnak. Sorsszerű, a BVSC klasszisa azzal a Brunet-vel csapott össze, akivel Tokióban a bronzért vívott, előtte pedig megannyi junior- és kadetversenyen találkozott már. Ezúttal pedig az utánpótláséveket idéző iskolavívásban részesítette francia riválisát: az asszón belül 5:1-re nyert, így pedig 40:34-nél jöhetett az utolsó páros, Pusztai és Balzer.

Pusztai – ahogyan egy évvel ezelőtt – ezúttal is csillogott befejezőemberként, hiába adta Balzer az első tust a miniasszón belül, a BVSC klasszisa apránként csipegette a találatokat, 45:38-nál pedig egy jó visszavágással megnyerte az aranyérmet a mieinknek!

A férfiak után a női kardcsapat is aranyéremmel jöhet tehát haza Milánóból! A magyar küldöttségből a Vasas párbajtőrözője, Koch Máté is világbajnoki címet szerzett, így összesen három arannyal távoznak a mieink Olaszországból.

Battai, Pusztai és Szűcs csapatban a második, az előző idényt térdsérülés és gyermekáldás miatt kihagyó Márton az első világbajnoki címét szerezte ezzel.

A női kardcsapatverseny harmadik helye a dél-koreai csapaté lett, miután a bronzmérkőzésen 45:32-re nyert Ukrajna ellen.

VÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG 2023 (MILÁNÓ)
Női kard, csapat, döntő
Magyarország–Franciaország 45:38

(Borítókép: A  Pusztai Liza, Battai Sugár, Szűcs Luca és Márton Anna összeállítású női kardcsapat, miután a döntõóőben legyőzte a franciákat a milánói vívó-világbajnokságon 2023. július 30-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok