Index Vakbarát Hírportál

Jöhet a vb-döntő – címvédő női kardcsapatunk fináléba jutott Milánóban!

2023. július 30., vasárnap 12:24

Magabiztos teljesítménnyel döntőbe jutott a magyar női kardcsapat a milánói olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon – tudósított a Magyar Távirati Iroda. A címvédő magyar csapat a negyeddöntőben a görögöket, a fináléba kerülésért a dél-koreaiakat intézte el nagy fölénnyel.

A Márton Anna, Pusztai Liza, Battai Sugár, Szűcs Luca alkotta válogatott kiemeltként a 16 között lépett először pástra szombaton, amikor 45:39-re verte a lengyeleket.

A tavaly világbajnok csapatban ezúttal már ott volt a tokiói olimpián sérült térddel negyedik, műtétek, hosszú rehabilitáció és szülés után idén januárban visszatért Márton Anna. A görögök elleni vasárnapi negyeddöntőben nem kezdett, de Battait váltva a nyolcadik asszót ő vívta, és az egyéniben ezüstérmes Deszpina Georgiadut 5:2-re verte. 

Akkor azonban már nem volt miért izgulni, mert társai komoly előnyt dolgoztak ki. Elsősorban Szűcs volt elemében, aki mindhárom párharcát megnyerte, és plusz kilences találati mutatóval zárt. Pusztai plusz egyet, Battai mínusz hármat vívott.

A görögöket, akiknél ott volt az egyéni bronzérmes Teodora Gkuntura is, a magyarok a júniusi Európa Játékokon ugyancsak legyőzték. Akkor a negyeddöntőben 45:30 volt az eredmény, most 45:35 – írta az MTI.

Az elődöntőben aztán a dél-koreaiak következtek. akiktől legutóbb, a belgiumi Sint-Niklaasban rendezett márciusi világkupán stabil előnyről egy tussal kikapott. 

Ezúttal nem ismétlődött meg a szerencsétlen végkifejlet, Pusztai 40-34-nél ment fel a pástra és 45-39-cel lezárta a mérkőzést. Előtte Battainak akadtak gondjai, a hetedik pár utáni tíz találatnyi előnyből négy elúszott a nyolcadikban, de a remekül vívó Pusztai nem bizonytalanodott el. Az elejétől a magyarok vezettek, és a hatodik, hetedik asszóban nőtt jelentősre a különbség.

Pusztai vezérletével, aki plusz öt tussal zárt, magabiztos siker lett az ázsiaiak elleni csörte vége (45:39), míg Szűcs plusz eggyel, Battai nullás tuskülönbséggel zárt.

A finálét magyar idő szerint 17 órakor rendezik, a magyar csapat ellenfele pedig a tavalyi vb-döntőben legyőzött francia válogatott lesz. Utóbbi 13 tussal intézte el az ukrán csapatot. 

    
VÍVÓ VILÁGBAJNOKSÁG
NŐI KARD CSAPATVERSENY (29 induló)
negyeddöntő
Franciaország–Japán 45:37
Ukrajna–Egyesült Államok 45:44
Magyarország–Görögország 45:35
Koreai Köztársaság–Azerbajdzsán 45:43

elődöntő
Magyarország–Koreai Köztársaság 45:39
Franciaország-Ukrajna 45:32

(MTI/Index)

Rovatok