Index Vakbarát Hírportál

Ezüstérmes lett a magyar férfi öttusaváltó a világbajnokságon

2023. augusztus 22., kedd 20:24

Regős Gergely és Szép Balázs párosa ezüstérmet nyert váltóban az öttusázók délnyugat-angliai Bathban megrendezett olimpiai kvalifikációs világbajnokságán.

A  versenyt 14 páros kezdte meg hétfőn a körvívással, amelyben a Regős Gergely, Szép Balázs duó 15 győzelmet aratott, és 11 vereséget szenvedett. Ezzel az ukránok, a dél-koreaiak és a kínaiak mögött a negyedik helyen állt. 

Kedd délután, a női viadalt követően – amelyben Réti Kamilla és Alekszejev Tamara nyolcadik lett – folytatták versenyüket a férfiak. A lovaspályán egy-egy verőhibával, de szintidőn belül ment végig a két magyar, ezzel az ötödikek lettek ebben a számban. A bónuszvívás kiemelkedően sikerült, négy ellenfél legyőzése nyolc pluszpontot ért, és összesítésben már a harmadik helyen álltak a magyarok. A 2×100 méteres úszóváltóban viszont 1:55.54 perccel csak tizedikek lettek, így visszacsúsztak.

A kombinált számot, amelyben a váltótagoknak egyenként 3×600 métert kellett futniuk két lövősorozattal megszakítva, az ötödik pozícióból kezdhették meg, de behozható hátrányban voltak a dobogósoktól, az éllovas ukránok is csak 13 másodperccel indultak hamarabb. Mögöttük az egyiptomiak, a dél-koreaiak és a csehek következtek a magyarok előtt.

Martinek János szövetségi kapitány az MTI érdeklődésére elmondta: Regős futott elsőként, ő harmadikként indította csapattársát, az élen az egyiptomiak és a dél-koreaiak versenyeztek szinte végig, Szép Balázs azonban ázsiai ellenfelét utolérte.

Az egyiptomiak négy másodperccel előzték meg a magyarokat, a dél-koreaiak pedig eggyel értek be mögöttük.

A magyar páros 11:19.70 perccel megnyerte a kombinált számot.  Összességében pedig világbajnoki ezüstérmet szereztek. 

  1. Mutaz Mohamed, Ahmed Hamed (Egyiptom) 1467 pont
  2. Regős Gergely, Szép Balázs 1463
  3. Szeo Csang Van, Li Csi Hun (Koreai Köztársaság) 1462

A délnyugat-angliai városban szerdától zajlanak majd az egyéni küzdelmek, ezek döntőit vasárnap rendezik – az első három hely ér olimpiai kvótát –, és az eredmények alapján akkor alakul ki a csapatverseny sorrendje is. Az év fő sportági versenye hétfőn a vegyes váltóval zárul.

Az UTE Öttusa Facebook-oldalán is közzétették a hírt, miszerint a magyar váltó ezüstérmet szerzett a kvalifikációs versenyen.

Megyünk tovább! Hajrá lilák és csak az Újpest!

– írták a bejegyzéshez, amelyben fotókat is megosztottak a sikerről. 

Az öttusa-vb-vel egyidőben továbbra is zajlik az atlétikai világbajnokság Budapesten, erről írt cikkeinket itt tudja elérni.

Rovatok