Index Vakbarát Hírportál

Ígéretes vereséggel, győzelem nélkül zárták a magyarok a női röplabda-Eb-t

2023. augusztus 24., csütörtök 07:25

A magyar női röplabda-válogatott győzelem nélkül zárta az Európa-bajnokságot, amelynek szerdai játéknapján a genti A csoportban 3–1-re kikapott a világbajnok szerb csapattól. Az olasz Alessandro Chiappini által irányított együttes ezzel pont nélkül, két nyert szettel az utolsó, 24. helyen végzett a jövő vasárnapig tartó, belga, német, olasz, észt közös rendezésű kontinensviadalon.

A magyarokra utolsó csoportmeccsükön az a szerb válogatott várt, amely az elmúlt két világbajnokságon aranyérmet nyert, a legutóbbi három Eb-n döntős és kétszer első volt, míg az elmúlt két olimpián egy-egy ezüst- és bronzérmet szerzett – emelte ki helyszíni beszámolójában a Magyar Távirati Iroda különtudósítója.

Az már a keddi, szlovénok elleni vereséggel biztossá vált, hogy Németh Anették nem juthatnak tovább a csoportból, így a magyarok még a korábbinál is kevesebb teherrel léphettek pályára a világ egyik legjobbja ellen. Chiappini kezdőjébe Török Kata került be az előző mérkőzésekhez képest, míg a túloldalon a hatszoros Bajnokok Ligája-győztes olasz Giovanni Guidetti csak a feladó Maja Ognjenovicot pihentette, többi sztárjátékosa a pályán volt a kezdő sípszókor.

Kiváló magyar kezdés és szettelőny

A magyarok az első periódusban bátran és jól játszottak, így a játékrész közepéig némi meglepetésre vezettek, és 18–13-nál Guidettinek más másodszor kellett időt kérnie. Játékosai sokat rontottak, de Németh Anették jó blokkvédekezésükkel sokat is tettek mindezért. A hajrában ugyan mínusz háromra visszazárkózott az ellenfél, de Németh és Török vezérletével a magyarok végig vezetve előnybe kerültek.

A második szettre összeszedte magát az Eb egyik favoritja és hamar ötpontos előnyt épített ki. A magyarok ekkor nem bírtak Tijana Boskoviccsal, a szerbek legnagyobb sztárja egymás után szerezte a pontokat csapatának, amely a hajrára fordulva tízzel is vezetett, és simán egalizált.

A harmadik felvonás egy ideig az előzőnél szorosabban alakult, a magyarok Németh vezérletével igyekeztek tartani a lépést ellenfelükkel. A szett közepétől azonban a szerbek – akik két, eredetileg téves bírói ítéletnél is kezüket feltéve jelezték, beleértek a magyarok támadásába – a csak ebben a játszmában kilencpontos Boskovic vezetésével újra nagy különbséggel nyertek, és így összesítésben már vezettek.

A negyedik játszmában Chiappini tanítványai az elején sok technikai hibát vétettek ugyan, de továbbra is lelkesen, veszítenivaló nélkül játszottak. Mindez azonban csak arra volt elég, hogy megnehezítsék a nagynevű rivális dolgát, és tisztes vereséggel zárják a kontinenstornát.

A 106 perces mérkőzés legeredményesebb röplabdázója Boskovic volt 30 ponttal, a magyaroktól Németh 18 pontot szerzett.

Ez volt a két csapat hatodik egymás elleni összecsapásán a hatodik szerb siker. A továbbjutáshoz a legjobb négy között kellett volna zárni a hatcsapatos csoportban.

„Ez a mai teljesítmény az alap, amire építkeznünk kell a továbbiakban”

Chiappini a vereség ellenére elégedetten értékelte a csapat teljesítményét. A szövetségi kapitány a szerbek elleni zárómérkőzés után az MTI-nek elmondta, boldog, mert csapata ismét a szebbik arcát mutatta, ugyanakkor meg kell találniuk a választ, miért nem tudnak minden meccsen ugyanilyen energiával és hozzáállással röplabdázni.

Azt gondolom, ma alaposan megleptük a világ egyik legjobb csapatát, az első szettben a jó kezdés után nem adtunk nekik esélyt a visszazárkózásra, mert jól nyitottunk, remek volt a blokkvédekezésünk, és kellően agresszívan támadtunk.

Az olasz tréner kiemelte, az első szett után a szerbek ritmust váltottak, amire csapatának már nem volt ellenszere, de azt is fantasztikusnak nevezte, hogy erre rá tudták kényszeríteni a riválist, amely majdnem végig gyakorlatilag a legerősebb összeállításában játszott.

A lányok végig élvezték a mérkőzést, amikor nagy hátrányban voltunk, akkor örömmel, mosollyal az arcukon röplabdáztak. Ma ismét sokat tanultunk, és ez a mai teljesítmény az alap, amire építkeznünk kell a továbbiakban.

Kertész Petra arról beszélt, nagyon büszke csapattársaira, ugyanis azok után, hogy úgy mentek fel a pályára, nincs veszítenivalójuk, szettet tudtak nyerni a szerbek ellen és újra bizonyították, hogy az ilyen csapatokkal is fel tudják venni a versenyt.

„Nem úgy kezdtük a tornát, ahogy szerettük volna, de a nehéz pillanatokból is talpra tudtunk állni” – jelentette ki a Békéscsaba liberója.

A 21 éves játékos elmondta, előzetesen nem számított olyan sok játéklehetőségre, amennyit végül kapott, de nagyon örül, hogy Chiappini bizalmat szavazott neki és megmutathatta, mit tud.

„Próbáltam minden meccsen mindent beleadni, úgy gondolom, életem első Európa-bajnokságának nem volt ez rossz. De tudom, van még mit fejlődnöm, és mindig lehet is előrelépni, így azért fogok dolgozni, hogy a következő Eb-n is ott lehessek, és még többet tudjak tenni a magyar válogatottért.”

Eredmények, csoportkör:
A csoport, Gent:
Szerbia–Magyarország 3–1 (–21, 12, 14, 15)
Ukrajna–Szlovénia 3–1 (–19, 23, 24, 17)
Az állás: 1. (és továbbjutott) Szerbia 4 győzelem/0 vereség, 2. (és továbbjutott) Lengyelország 3/1 (9, 10–4), 3. (és továbbjutott) Ukrajna 3/1 (9, 9–4), 4. (és továbbjutott) Belgium 2/2, 5. Szlovénia 1/4, 6. MAGYARORSZÁG 0/5

B csoport, Torino:
Bulgária–Svájc 3–1 (–21, 23, 17, 23)
Olaszország–Horvátország 3–0 (23, 19, 17)
A végeredmény: 1. (és továbbjutott) Olaszország 5 győzelem/0 vereség, 2. (és továbbjutott) Bulgária 4/1, 3. (és továbbjutott) Románia 2/3 (7 pont), 4. (és továbbjutott) Svájc 2/3 (6), 5. Bosznia–Hercegovina 2/3 (5), 6. Horvátország 0/5

C csoport, Düsseldorf:
Svédország–Azebajdzsán 3–1 (17, –17, 21, 18)
Törökország–Görögország 3–0 (24, 16, 26)
Az állás: 1. (és továbbjutott) Törökország 5 győzelem/0 vereség, 2. (és továbbjutott) Németország 2/2 (7 pont), 3. (és továbbjutott) Svédország 2/2 (6), 4. Csehország 2/2 (5, 7–8), 5. Azerbajdzsán 2/3 (5, 8–11), 6. Görögország 1/4

D csoport, Tallinn:
Spanyolország–Észtország 3–1 (–16, 21, 20, 17)
Hollandia–Finnország 3–0 (18, 21, 17)
A végeredmény: 1. (és továbbjutott) Hollandia 5 győzelem/0 vereség, 2. (és továbbjutott) Franciaország 4/1, 3. (és továbbjutott) Szlovákia 3/2, 4.  (és továbbjutott) Spanyolország 2/3, 5. Finnország 1/4, 6. Észtország 0/5

Rovatok