Index Vakbarát Hírportál

A rendőrség szerint biztonságosan zajlott le a budapesti atlétikai világbajnokság

2023. augusztus 31., csütörtök 19:14

Biztonságban lezajlott a Budapesten megrendezett atlétikai világbajnokság, amelynek kilenc napja alatt nem történt rendkívüli esemény az erről szóló rendőrségi közlemény szerint.

A BRFK szerint nem történt rendkívüli esemény a budapesti atlétikai világbajnokságon – közölte Budapest rendőrfőkapitányának rendészeti helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyről az MTI adott hírt.

Markó Attila elmondta, a versenyekre 195 országból 2100 sportoló érkezett. Szurkolók 120 országból jöttek a magyar fővárosba, ők négyszázezer jegyet vásároltak meg.

A rendezvény kilenc napja alatt a biztosításban 1964 rendőr vett részt, akiknek munkáját öt országból tizennégy külföldi rendőr, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztjelölt hallgatói is segítették - tette hozzá a rendőr dandártábornok.

Markó Attila beszámolója szerint a világverseny ideje alatt rendkívüli esemény, kiemelt bűncselekmény nem történt.

A rendőrség egy a versenypályára berohanó férfit állított elő, ellene rendbontás miatt indult büntetőeljárás. Pirotechnikai eszköz használata, illetve közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt egy-egy emberrel szemben indítottak szabálysértési eljárást.

A közúti közlekedés szabályainak kisebb fokú megsértése miatt a Nemzeti Atlétikai Központ környezetében a rendőrök öt alkalommal alkalmaztak helyszíni bírságot, öt embert engedély nélküli drónhasználat miatt figyelmeztettek - sorolta.

A dandártábornok kiemelte: a hatóságok fokozottan figyeltek az úgynevezett taxis hiénákra, ezért Budapest Főváros Kormányhivatalával, a Budapesti Közlekedési Központtal és más társzervekkel együtt közös ellenőrzéssorozatot tartottak a Nemzeti Atlétikai Központ, a pályaudvarok, valamint a sportolók és nézők által gyakran látogatott helyszínek közelében.

Tájékoztatása szerint az intézkedéssorozatban 939 taxist ellenőriztek. Csalás miatt egy sofőrt elfogtak, mert a gyanú szerint úgy állította át a taxiórát, hogy az kétszeres viteldíjat mutasson.

Engedély nélküli tevékenység miatt két sofőrre egyenként hatszázezer forintos közigazgatási bírságot szabtak ki, hét taxiengedélyt bevontak, harmincnégy autót soron kívül műszaki vizsgára rendeltek. Egy forgalomból kivont, de személyszállítást végző taxi rendszámát levették.

Nyolcvanhat egyéb jogsértésről jegyzőkönyvet vettek fel, közöttük tíz esetben túlszámlázás miatt, két sofőrre pedig háromszázezer, illetve félmillió forintos bírságot szabtak ki fix tarifa alkalmazásáért.

Rovatok