Index Vakbarát Hírportál

A francia elnök szerint szó sem lehet róla, hogy orosz zászló lobogjon az olimpián

2023. szeptember 7., csütörtök 13:07

Emmanuel Macron, Franciaország elnöke szerint nem lehet szó arról, hogy orosz zászló lobogjon a jövő évi párizsi olimpián.

Az államelnök a L’Equipe című napilapnak nyilatkozott az orosz sportolók esetleges szereplésének kérdéséről, hangsúlyozva, hogy véleménye szerint nemzetközi konszenzus van arról, hogy ne lehessen orosz zászló a játékokon. Ugyanakkor arról, hogy Oroszország sportolói indulhatnak-e az olimpián, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak kell döntenie.

„Természetesen nem lehet orosz zászló a párizsi olimpián, ebben komoly egyetértés van, mert Oroszországot nem látjuk szívesen, amikor háborús bűnöket követ el és gyerekeket deportál” – idézte a lap Macront. „Az igazi kérdés az, és ebben az olimpiai bizottságnak kell határoznia, hogy mennyi indulási jogot ad az orosz sportolóknak. Azt gondolom, hogy ezt a kérdést nem szabad átpolitizálni.”

Emmanuel Macron mindehhez hozzátette, hogy a NOB-nak az ukránokat is meg kell hívnia a témáról szóló tárgyalásokra.

A NOB tavaly február 28-án azt javasolta a nemzetközi sportszövetségeknek, hogy akadályozzák meg az Ukrajna ellen háborút indító Oroszország és a konfliktusban őt támogató Fehéroroszország sportolóinak a nemzetközi versenyeken való részvételét. Idén márciusban a NOB végrehajtó bizottsága viszont azt indítványozta, hogy az orosz és fehérorosz sportolókat semleges státuszban engedjék vissza a sport világába, méghozzá csak azokat, akik nyilvánosan nem támogatták az ukrajnai háborút, és nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel vagy a nemzetbiztonsági szervekkel.

Ukrajna ugyanakkor azt követeli, hogy az olimpián egyáltalán ne szerepelhessenek oroszok és fehéroroszok, Thomas Bach NOB-elnök azonban nemrég kijelentette, lehetetlen teljesíteni az ukránok ez irányú kérését. Közölte, nem szigetelhetik el a világsportot az oroszoktól és a fehéroroszoktól, az ugyanis sértené az emberi jogokat és az Olimpiai Chartát. Bach ugyanakkor azt is elmondta, hogy az erről szóló végleges döntés nem születik meg néhány napon belül.

Rovatok