Index Vakbarát Hírportál

Simone Biles magát is meglepte, már Párizs van a célkeresztjében

2023. szeptember 11., hétfő 17:06

Simone Biles, az amerikaiak négyszeres olimpiai aranyérmes és 19-szeres világbajnok tornásza a közelmúltban 732 nap után versenyzett ismét, amelyet követően a fókuszt a 2024-es párizsi olimpiára helyezte. Az ötkarikás játékon korábbi problémáit maga mögött hagyva tervez részt venni, bár addig néhány dolgon azért még változtatni szeretne.

Komoly visszhangot váltott ki világszerte úgy a sportágban, mint a sajtóban és a közvéleményben, hogy Biles a tokiói ötkarikás játékokon – amelyen nagy esélyeseként, az amerikai csapat egyik sztárjaként indult – a csapatverseny előtt mentális állapota miatt visszalépett a versenyzéstől.

Azt követően karrierjét is hosszú ideig szüneteltette, a visszatéréssel augusztus 5-ig várt. Az amerikai US Classic viadalon aztán négy számból háromban a legjobban teljesített: Biles elsőként végzett gerendán és talajon, valamint összetettben – utóbbiban öt pontot vert a második helyezettre –, és kvalifikálta magát az országos bajnokságra, amelyet augusztus végén rendeztek.

Elégedett vagyok azzal, ahol mentálisan és fizikailag tartok. Van ugyan néhány dolog, amin még változtatnom kell, de ez elsőre nagyon jó volt. Meglepődtem!

Nyilatkozta a visszatéréséről, hogy aztán az ob-n rendkívüli képességeinek megfelelően még tovább emelje a téteket.

Biles nyolcadik alkalommal nyert összetettben, amivel megdöntötte Al Jochim nemzeti rekordját.

Utóbbi még a hőskorban tornázott, legutolsó sikerét 1933-ban aratta. Biles még egy másik csúcsot is megdöntött: 26 évesen és 166 naposan a legidősebb női tornász lett, aki összetettben megnyerte az amerikai ob-t, Linda Metheny Mulvihill 1971-ben 24 évesen és 100 naposan felállított rekordját adta át a múltnak.

A kiváló sportoló ilyen erőteljes visszatérést követően ismét az érdeklődés középpontjába került, Biles pedig elégedettebbnek és magabiztosabbnak érezhette magát, illetve beszélhetett fizikai, még inkább mentális állapotáról, valamint terveiről. 

A napokban az NBC Today című műsorában is nyilatkozott, a kérdések elsősorban az olimpiai szereplésére vonatkoztak.

Különös tekintettel a nagy kontrasztra, ami korábbi ötkarikás részvétele között van. Biles a 2016-os riói olimpián négy arany- és egy bronzérmet szerzett – csak a gerendát követően nem állhatott a dobogó tetejére, de arról akkor sem hiányzott. A Japánban rendezett olimpián viszont visszalépése miatt „csak” egy második és egy harmadik helyezése lett, ami esetében csalódást keltett. Most viszont ismét bizakodóan tekint a jövőre. 

„Nem szabad csak úgy odamennünk, és azt tennünk, amit a világ elvár tőlünk”

„Pillanatnyilag azt tudom mondani, hogy ez az az út, amelyen szívesen járnék. Nagyon jó a közérzetem, bár néha ugyan előfordul, hogy még mindig kételkedem magamban” – mondta. Hozzátette: változatlanul jár terápiára, és ügyel arra, hogy minden rendben legyen körülötte.

Biles felidézte: a versenyek során mindig volt benne drukk, de a tokiói olimpián ez már kezelhetetlenné és elviselhetetlenné vált számára. Olyan súlyosnak érezte a gondot, hogy az ájulás környékezte.

Kiemelte: világklasszis sportolóként óriási stresszt és nyomást érzett magán, ez pedig hatással volt a teljesítményére, gyakorlataira. Miután az ugrásnál a szaltók és a csavarok közben teljesen elbizonytalanodott, elvesztette az önkontrollt, a mentális blokk pedig arra késztette, hogy verseny közben visszalépjen.

Védenünk kell a mentális egészségünket és a testünket, nem fogom veszélyeztetni az egészségemet. Nem szabad csak úgy odamennünk, és azt tennünk, amit a világ elvár tőlünk.

Biles kiemelte: edzői és társai segítségével tudott felülemelkedni ezen a problémáján, akikben ugyanúgy megbízik, mint saját magában, és amikor belép az edzőterembe megerősítést kap, hogy igenis képes végrehajtani a feladatokat, akár többször is. Ettől aztán megjön a kellő önbizalma is. 

Rovatok