Index Vakbarát Hírportál

Tahiti szellemében Portugáliában találkozik a magyar elit

2023. szeptember 15., péntek 20:14

Október 8. és 15. között ismét megrendezik a Hungarian Surf Festet, melynek keretein belül mintegy 150 magyar szörfös adózhat kedvelt sportágának a portugáliai Costa da Caparica partjainál az Atlanti-óceánon.

Nem csak a profiké a szörf világa

A HSF egyik főszervezője, Bakró Zoltán elmondta: nemcsak egy szimpla hullámszörfversenyre készülnek, hanem a sportág magyar szerelmeseinek össznépi fesztiváljára is, amelyen a kezdőtől a haladóig mindenki részt vehet.

„Szörfoktatások, jóga, strandröplabda-bajnokság, elméleti workshopok, koncertek, bulik és még számos egyéb program várja az érdeklődőket” – mondta a kétszeres magyar és egyszeres cseh–szlovák–magyar bajnok Bakró, aki hét éve üzemeltet szörfházat a portugáliai Caparica partjainál, és 12 éve oktat hullámszörföt, elsősorban magyaroknak.

Az esemény csúcspontja persze a verseny, amelyet a Magyar Szörfszövetség (MSZSZ) – nem összekeverendő a hullámlovas-szövetséggel – rendszerében bonyolítanak le, és bár a HSF nem tekinthető hivatalos magyar hullámszörfbajnokságnak, a rendezők célja, hogy a jövőben azzá váljon.

A versenyen lesz rövid deszkás nyílt (shortboard open) kategória, amely egyébiránt olimpiai szám is (jövőre a párizsi fő helyszíntől messze, Tahitin csapnak össze a legjobbak a hullámokkal), ezen 48 férfi és 16 női versenyző indulhat (a további jelentkezők tartalékként vehetnek részt), erre egyébiránt még van néhány hely mindkét nemnél. Kétfajta végeredményt hirdetnek ezekben a kategóriában, lesz egy összetett, valamint egy csak igazolt sportolókat felsorakoztató végeredmény is.

Hosszú deszkán (longboard) 20-24 indulóval számolnak a szervezők, továbbá lesznek csapatversenyek és egyéb olyan viadalok, amelyek a kezdők és nem haladók számára nyújtanak izgalmakat, kötetlenebb számok, amelyek nem hivatalos versenyek, hanem szabadidősportként funkcionálnak – összesen mintegy 150 fő viaskodhat a különböző kategóriákban.

Lesz egy szörftábor, ahol 64 indulót tudnak elszállásolni (ide még korlátozott számban ugyancsak van hely), és amely során a sportágat még sohasem kipróbálók is megismerkedhetnek a hullámlovaglás rejtelmeivel, illetve részt vehetnek a fentebb említett eseményeken.

Minden további információt a nevezés feltételeiről és lehetőségeiről az esemény honlapján találhat meg.

A magyarországi szörfhelyzet nem túl jó mostanság

A honi versenyek sajnos kevéssé szerencsések az elmúlt időszakban. Az augusztus végére csúsztatott gyermekversenyen négyen még részt vehettek (köztük a Sósvíz Hullámlovas Sport Alapítvány egyik versenyzője) a Palatanius Gyógy-, Strand és Hullámfürdő hullámmedencéjében, viszont az eredetileg augusztus közepére kiírt, majd szeptember 14–15-re elhalasztott gyermek, junior és felnőtt országos bajnokságot a szövetség tájékoztatása szerint már műszaki okok miatt törölni kellett.

Egészen konkrétan a hullámmedence – a létesítmény tervezett strandzárásának megfelelően – nem üzemel szeptember 3. óta, így hiába próbáltak volna a honi szörfösök egymással csatázni, erre most nem kerülhet sor csütörtökön és pénteken.

A lehetőség viszont – korlátozott számban – még nyitva áll Portugáliában.

(Borítókép: Hungarian Surf Fest 2022)

Rovatok