Index Vakbarát Hírportál

Történelmi siker: 44 év után nyert világbajnoki címet magyar szabadfogású birkózó

2023. szeptember 19., kedd 19:58 | aznap frissítve

A szabadfogásúak 65 kilogrammos kategóriájában szereplő Muszukajev Iszmail megnyerte a döntőt a belgrádi birkózó-világbajnokságon, miután tussal legyőzte a Puerto Ricó-i Sebastian Riverát. Muszukajev elsősége a magyar birkózósport számára azért is különleges, mert ebben a fogásnemben hazai versenyző utoljára 44 évvel ezelőtt, 1979-ben szerzett világbajnoki címet.

A magyar sortoló már a döntőbe jutással megváltotta a repülőjegyét Párizsba, ugyanis remek teljesítményével olimpiai kvótát szerzett a 2024-es ötkarikás játékokra.

Muszukajev Iszmail remekül kezdte a mérkőzést a Puerto Ricó-i Sebastian Rivera ellen, hiszen alig fél perc után már 3:0-ra vezetett. Meggyőző birkózása végül a hőn áhított eredménnyel párosult:

egy technikai tus után 11:0 arányban megnyerte a finálét.

Muszukajev Iszmail sikere előtt 1979-ben szerzett utoljára világbajnoki címet szabadfogásban magyar birkózó, akkor Kovács István állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Nehéz út vezetett a sikerig

Muszukajev – aki magyar színekben nyert Európa-bajnokságot és vb-bronzérmet – nagyon nehéz ágon jutott el a döntőig, a menetelés közben többek között az olimpiai címvédő japán Otoguro Takutót, majd az orosz Samil Mamedovot is legyőzte.

„Iszmail ma elképesztő volt. Én már a második meccsén, a japán versenyző ellen láttam, hogy egészen különleges formában van Nagyon vissza akart vágni a tavalyi vereségért, és sokat gondolkodtunk a megfelelő taktikán, mert az iráni nagyon kellemetlen ellenfél. Látszott, hogy Iszmail kontrázni próbált, de a második menetben neki kellett mennie, és azt is megoldotta. Nagyon boldogok vagyunk. Azt gondolom, hogy holnap aranyérmet nyer, amit ilyen győzelmek után meg is érdemelne” – nyilatkozta hétfőn Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány.

Már aktuális volt egy újabb magyar siker szabadfogásban

A 44 évvel ezelőtt világbajnok Kovács István szerint már aktuális volt egy újabb magyar siker a birkózók szabadfogású szakágában is.

„Ilyen hosszú idő távlatából azt gondolom, ez már nagyon kellett. Több volt a szabadfogású birkózásban eddig is, de így alakult. Reménykedem benne, hogy mostantól gyakrabban fog előfordulni” – idézte a Magyar Távirati Iroda a 73 esztendős Kovács István Kossuth rádiónak adott nyilatkozatát.

(Borítókép: A magyar színekben versenyző Muszukajev Iszmail miután győzött a Puerto Ricó-i Sebastian Rivera ellen a férfi szabadfogású birkózók 65 kilogrammos súlycsoportjának döntõjében a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon 2023. szeptember 19-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok