Index Vakbarát Hírportál

Zárt ajtók mögött dúlt a harc, de most kitört a béke

2023. szeptember 22., péntek 12:37

Az utóbbi években meglehetősen nagy volt a jövés-menés a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) elnöki posztján. Csötönyi Sándor lemondása után az amatőrként és profiként egyaránt világbajnok Erdei Zsolt vette át a helyét. Utóbbi sportvezetőként 2019 őszén távozott, a 2018-as budapesti ifjúsági vb megrendezésének pénzügyi hatásai miatt kellett megválnia posztjától. Őt Bajkai István ügyvéd, fideszes parlamenti képviselő követte, aki rendbe rakta a szövetség zűrös pénzügyeit, de 2023 elején – mint később kiderült, egészségügyi okokból – aztán ő is távozott az elnöki székből.

A januárban rendkívüli közgyűlésen megválasztott új vezető, a közgazdász végzettségű Kurtucz Csaba ökölvívóként szerepelt világ- és Európa-bajnokságon, majd a banki szférában helyezkedett el, így nem meglepő, hogy az első, Indexnek adott interjújában gazdasági szigort ígért.

Az új vezetőnek az első hónapokban valószínűleg nem sikerült megtalálnia a hangot az elnökséggel. Legalábbis erre utal a most kiadott közlemény, amelyben az elnökség a küzdelmek lezárását jelenti be. Mindezt egy maratoni, hatórás zárt ülés előzte meg a héten, amelyen minden problémát kitettek az asztalra.

Ezúton szeretnénk tájékoztatni az ökölvívó társadalmat az elnökség nevében, hogy sikeres tárgyalásokat folytattunk a MÖSZ elnökével, és megegyeztünk abban, hogy a harcot félre kell tenni, mert az olimpia a legfontosabb

– kezdődik az elnökségi közlemény, amelyet Felszállt a füst a magyar ökölvívásban címmel adtak ki. Mint írják, Kurtucz Csaba biztosította őket arról, hogy elindítja a kommunikációt az elnökség felé, és a jövőben az alapszabálynak megfelelő tájékoztatást kapnak a kifizetésekről, az elnöki döntésekről, a költségekről, a szövetség gazdasági ügyeiről.

„Egyértelműen megegyeztünk arról is, hogy a legutóbbi két olimpiai kvóta az egyesületi edzők, sportolóink családja, a sportolók, illetve néhai dr. Bajkai István elnök úr és az elnöksége, valamint az általa felállított szakmai csapat kizárólagos érdeme, munkájuk eredménye” – fogalmaz a közlemény, amely szerint a MÖSZ elnöke vállalta, hogy eddigi intézkedéseinek a teljes dokumentációját, költségkimutatását az ellenőrző testület rendelkezésére bocsátja.

Az elnökség azzal zárja a nyilatkozatát, hogy bíznak a már meglévő, valamint leendő olimpiai kvótásaik sikerében, és ennek érdekében közösen mindent megtesznek a magyar ökölvívásért.

A magyar ökölvívók két kvótát gyűjtöttek eddig a párizsi olimpiára: június második felében, az Európa Játékok Nowy Targban rendezett sportági tornáján Kovács Richárd és Hámori Luca biztosította részvételét. Utóbbi az ötkarikás versenyprogramba 2012-ben felvételt nyert női szakág első magyarjaként szerzett olimpiai kvótát.

Rovatok