Index Vakbarát Hírportál

Budapesti rivális? Lengyelország pályázik a 2036-os olimpiára

2023. szeptember 27., szerda 15:03

Lengyelország köztársasági elnöke, Andrzej Duda szerdán a Zakopanéban zajló Sport- és turizmus Európai Kongresszusán bejelentette, hogy Lengyelország megpályázza a 2036-os olimpia megrendezését.

A harmadik Európa-játékok után vagyunk, amelyet nemrégiben Krakkóban és Malopolskában rendeztek meg. Ennek során kipróbáltuk magunkat rendezőként, és sikeres esemény volt. Az elmúlt tizenegy esztendőben ez már a második nagy sportesemény volt, aminek otthont adhattunk a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság társrendezését követően, amely ugyancsak sikeres volt. Ennek következtében úgy döntöttünk, lépéseket teszünk azért, hogy a 2036-os olimpiának is otthont adjunk

– idézi a Gazeta Krakowska Andrzej Duda államfőt.

Az olimpia esetében ki kell jelölni egy rendező várost, ami alapesetben Varsó lenne – ahogyan erről korábban Kamil Bortniczuk sportminiszter is beszélt korábban –, de további helyszíneken is lennének versenyszámok, ahogyan az Európa-játékok esetében sem csak Krakkó adott otthont a viadalnak.

A 2036-os olimpia rendezéséről három év múlva határoznak, a pályázatnak 2025-ig kell elkészülnie.

A rendezésre eddig hivatalosan Mexikó és Indonézia jelentkezett, de várhatóan India is benyújt majd pályázatot. Az érdeklődőkhöz Törökország, Magyarország, valamint a közel-keleti régió országai közül néhány csatlakozhat még. A budapesti rendezés lehetőségeivel ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

A 2024-es játékokat Párizsban rendezik, 2028-ban Los Angelesben csapnak össze a világ legjobb sportolói, 2032-ben pedig Brisbane-ben.

Rovatok