Index Vakbarát Hírportál

Szóhoz sem jut a 16 éves magyar: olimpiai kvótát szerzett Párizsra

2023. október 3., kedd 10:41

Czifra Bettina Lili az egyéni összetettbeli eredménye alapján olimpiai kvótát szerzett az antwerpeni torna-világbajnokságon. A női válogatott a 15. helyen végzett a hétfőn késő este zárult selejtezőben, ezzel további egy párizsi indulási jogot kapott az ország, és a magyar szövetség később dönt arról, hogy ez kinek jár. A magyar tornászok első olimpiai kvótáját Párizsra Mészáros Krisztofer szerezte vasárnap.

Jelenleg szóhoz sem jutok. Még nem tudok mit mondani. El sem hiszem. Nagyon örülök. Bevallom őszintén, amikor tavaly a junior-Európa-bajnokság döntőjében szerepeltem gerendán, álmaimban se merült fel, hogy én lehetek az első magyar női tornász, aki név szerinti kvótát szerez Párizsra. 16 évesen. Ez szinte hihetetlen, nagyon boldog vagyok!

– nyilatkozta az élete első felnőtt-vb-jén szereplő Czifra.

A Székely Zója, Mayer Gréta, Czifra Bettina Lili, Bácskay Csenge, Szilágyi Nikolett összeállítású női válogatott hétfőn kora este mutatta be gyakorlatait, és ezt követően a még éppen olimpiát érő 12. helyen állt, ám hátravolt az esélyesebb kínai, japán és francia együttes is. A papírforma szerint ez a három csapat megelőzte a magyarokat, akik így végül a tizenötödikek lettek.

Ez alapján egy olimpiai kvóta jutott a magyar szövetségnek, amely később dönt arról, hogy ezt az indulási jogot ki nyeri el.

A selejtezőben Czifra a 33., Székely a 34., míg Mayer az 51. helyen végzett. A kiírás értelmében a csapatkvótával nem rendelkezőket számolva a legjobb 14 között lévő versenyzők – országonként legfeljebb egy tornász – névre szóló párizsi kvótához jutottak, és ez a magyarok közül Czifrának jár, mert ő érte el a legmagasabb pontszámot hármójuk közül.

A női válogatott nem a legjobb előjelekkel készült a vb-re, ugyanis a háromszoros Európa-bajnok Kovács Zsófia az elutazás előtt keresztszalag-szakadást szenvedett, és már átesett a térdműtéten. Ezzel együtt volt remény, hogy 1996 után ismét ott lehessen az olimpián a csapat.

Amint Altorjai Sándor delegációvezető, a magyar szövetség főtitkára az MTI-nek elmondta: amit ettől a csapattól várni lehetett Kovács Zsófia nélkül, azt megtette, így egyértelműen nehezebb volt a helyzetük.

„Összeforrott, szép csapatmunkát mutattak be, úgyhogy ennek köszönhető a 15. hely. Szinte biztosra mondhatjuk, hogy legjobb tornászunkkal, Kovács Zsófival a csapat kijutása is meg lehetett volna az olimpiára. Persze volna nincs a sportban. Természetesen Zsófi hiányát nem tudtuk pótolni, mindenféleképpen hiányzott nekünk, de a lányok ennek ellenére kitettek magukért, és példaértékűen szerepeltek” – jegyezte meg.

Mészáros Krisztofer is egyéni olimpiai kvótát szerzett

A Mészáros Krisztofer, Tomcsányi Benedek, Balázs Krisztián, Molnár Botond, Kiss Balázs összeállítású férfiválogatott – amely szintén reménykedett a csapat olimpiai kvótában – nyújtón sokat rontott, végül csak a huszadik helyen végzett. A párizsi induláshoz a legjobb 12-ben kellett volna zárnia, ugyanakkor 

Mészáros viszont ötkarikás kvótát szerzett, és bejutott a csütörtöki egyéni összetett döntőbe.

A pénteki női összetett döntőre Czifra a harmadik, Székely Zója a negyedik számú tartalék, Bácskay Csenge pedig az ugrás szombati döntőjére második számú tartalék.

(MTI)

Rovatok