Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a Formula–1 korábbi főnökét

2023. október 12., csütörtök 13:20

Bernie Ecclestone, a Formula–1-es gyorsasági autóverseny-sorozat korábbi jogtulajdonosa csütörtökön elismerte, hogy adócsalást követett el. A 92 éves milliárdos korábban tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, a londoni Southwark kerület koronabírósága előtt mégis bűnösnek vallotta magát. A bíróság azóta ítéletet is hozott: tizenhét hónap börtönbüntetésre ítélték, melynek végrehajtását két évre felfüggesztették.

Bernie Ecclestone büntetőpere eredetileg novemberben kezdődött volna, de mivel időközben beismerte az adócsalást, így az angol–walesi büntetőjog alapján a bíróság külön büntetőper nélkül is ítéletet hozhat.

A vád szerint Ecclestone eltitkolt a brit adó- és vámhivatal (HMRC) elől egy 400 millió fontos (csaknem 180 milliárd forintos) vagyonrészt, amelyet egy szingapúri vagyonalapban tartott.

A HMRC azután indított vizsgálatot, hogy a Formula–1 volt irányítója 2015-ben azt állította, Nagy-Britannián kívül sehol nincs olyan letétbe helyezett vagyoneszköz, amelynek bármilyen formában ő lenne a kedvezményezettje. A vád képviselője a csütörtöki tárgyaláson kijelentette, hogy Bernie Ecclestone annak idején tudatosan közölt valótlan vagy félrevezető információt az adóhatósággal.

Elhangzott ugyanakkor az is, hogy Ecclestone vállalta 653 millió font (292 milliárd forint) megtérítését az adóhivatalnak elmaradt adók és adóvétségért kiszabott bírság formájában. A bíróság még aznap ítéletet hozott, melyből kiderül: Ecclestone-t 17 hónap börtönbüntetésre ítélték, aminek végrehajtását két évre felfüggesztették. 

Rovatok