Index Vakbarát Hírportál

Nem kegyelmezett a NOB, azonnali hatállyal felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot

2023. október 12., csütörtök 22:01

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azonnali hatállyal felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) testületét csütörtökön, mivel fennhatósága alá vont több sportszervezetet a megszállt ukrajnai területeken.

A döntés következménye, hogy a szervezet nem működhet nemzeti olimpiai bizottságként és nem részesül az olimpiai mozgalom bevételeiből. A határozat ugyanakkor nincs hatással arra, hogy orosz versenyzők semlegesként részt vehetnek-e a jövő évi párizsi játékokon 2024 nyarán.

A nemzetközi ötkarikás testület erről a »megfelelő időben« dönt

– közölte Mark Adams, a NOB szóvivője.

A NOB végrehajtó bizottsága az indiai Mumbaiban tanácskozik a vasárnap kezdődő közgyűlés előtt, és megváltoztatva az eredeti napirendjét előre vette az orosz–ukrán ügyet, és az „Ukrán Olimpiai Bizottság területi integritásának és ezzel az Olimpiai Chartának a megsértése” miatt szankcionálta az oroszokat – közölte az MTI.

Az Orosz Olimpiai Bizottság október 5-én egyoldalú döntéssel felvette tagszervezetei közé az oroszok által megszállt ukrán területek, Donyeck, Herszon, Luhanszk és Zaporizzsja regionális sportszervezeteit.

Ismét egy kontraproduktív döntés nyilvánvaló politikai indíttatásokkal

– reagált az orosz bizottság.

Rovatok