Index Vakbarát Hírportál

Borzolja a kedélyeket a világbajnok labdarúgó: Free Palestine

2023. október 14., szombat 07:09

Mesut Özil a közösségi oldalán szólalt meg a Hamász Izrael elleni háborújáról.

A világbajnok labdarúgó – aki idén tavasszal jelentette be visszavonulását – pénteken a Instagramon posztolt, a bejegyzést pedig kevesebb mint 24 óra alatt közel másfél millióan lájkolták.

Özil a „Free Palestine” hashtaggel tett ki egy képet, az alábbi szöveggel: 

Imádkozom az emberiességért. Imádkozom a békéért. Ártatlan emberek, különösen gyermekek veszítik életüket a háborúban – mindkét oldalon. Ez szívszorító és szomorú. KÉRLEK, ÁLLJATOK LE A HÁBORÚVAL!

A 35. születésnapját éppen most vasárnap ünneplő sportoló ezzel nem tesz különbséget a Hamász terroristái – akik megszállták Izraelt és több mint 1300 embert gyilkoltak meg – és a megtámadott Izrael között, amely most ellentámadásokkal védekezik a Hamász ellen. Özil a Hamászról és a terrorról egy betűt sem ír. 

A posztolt képen a Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is jó kapcsolatot ápoló Özil egy olyan pólóban látható, amelyen a török és palesztin zászló összeolvad.

Látszik továbbá egy felirat Özil pólóján: „Özgür Filistin”, azaz „Szabadítsátok fel Palesztinát”. Emellett egy 23-as számú Özil-mezt viselő gyerek egy fegyveres férfinak (vélhetően egy izraeli katonának) piros lapot mutat fel. 

A háttérben a jeruzsálemi óvárosban, a Templom-hegyen álló Sziklamecset látható. Ez az iszlám hívők egyik legfontosabb szent helye. 

Küszöbön a szárazföldi invázió 

A Hamász a múlt héten megtámadta Izraelt: a terrorszervezet mintegy 1300 embert megölt, és 150 túszt ejtett, köztük néhány amerikait. Izrael válaszul hat nap alatt hatezer légicsapással és ostrommal sújtotta a Hamász által ellenőrzött gázai enklávét, és megtorlásul mintegy 1800 palesztint ölt meg.

A küszöbön áll Izrael szárazföldi inváziója a Gázai övezetben – közölte két izraeli tisztségviselő a Politicóval pénteken. Ezzel megerősítve, hogy a várva várt hadművelet a következő napokban elindulhat.

A jeruzsálemi tisztviselők és az Izraeli Védelmi Erők azonban nem erősítették meg, hogy szárazföldi invázióra készülnének, még akkor sem, amikor Izrael 300 ezer tartalékost hívtak be, és pénteken elrendelte 1,1 millió ember evakuálását Gáza északi részéről.

Rovatok