Index Vakbarát Hírportál

Anglia védte meg az európaiak becsületét Franciaországban

2023. október 16., hétfő 11:20

Pénteken Argentína–Új-Zéland-, szombaton Anglia–Dél-afrikai Köztársaság-elődöntőket rendeznek a Franciaországban bő egy hónapja zajló rögbi-világbajnokságon, amelynek hétvégi negyeddöntőjében szoros küzdelemben búcsúzott a házigazda.

A múlt pénteki negyeddöntős játéknapon a marseille-i összecsapáson hiába volt a walesieké a kezdés, Argentína gyorsan rendezte sorait, büntetőkkel már fordított is, majd a második félidő második felében két céllal eldöntötte a párharcot (29–17).

Ezt követően Párizsban a sportági nagyhatalom Új-Zéland sokkal szorosabb csatába bonyolódott az írekkel szemben (28–24), akiket pedig rengeteg honfitárs buzdított a Stade de France-ban, valamint városszerte.

Vasárnap ugyancsak Marseille-ben a sportági feltaláló angolok úgy kerekedtek az elsősorban hetes szakágban meghatározó Fidzsi-szigetek fölé, hogy utóbbiak több célt szereztek (3–2), de ez kevés volt a remek rúgójátékossal, Owen Farrell-lel szemben, aki hat büntetőjéből ötöt értékesített, a két jutalomrúgásból egyet, valamint volt egy dropgólja a hajrában (30–24).

A negyeddöntőket Párizsban a házigazdák és a vb-címvédő várakozásoknak megfelelően parádés csatája zárta. Kezdésnek 31 perc alatt hat cél született (3–3), majd a végig kiegyenlített összecsapást lényegében a dél-afrikaiak 67. percben szerzett negyedik célja döntötte el (29–28), de a továbbjutás így is nyílt volt a lefújásig. A Párizsban tartózkodó dél-afrikai szimpatizánsokkal ugyancsak meg lehetett volna tölteni egy stadiont.

A legutóbbi vb-n, négy évvel ezelőtt Japánban két európai jutott négy közé, az angolok másodikként, a walesiek negyedikként zártak.

Nyolc évvel ezelőtt, Angliában a feltaláló szégyenszemre már a csoportkörben elbukott, míg a negyeddöntőben a „déliek” 4–0-ra nyerték az „északiak” elleni külön meccset. A sportág 1987 óta íródó vb-történelmében először nem volt európai a négy között.

A négyszeres vb-érmes (három ezüst és egy bronz) franciák ezúttal biztosan nem léphetnek dobogóra, és biztossá vált az is, hogy vb-házigazda ismét nem nyer. Rendezőként a korábbi kilenc tornán Új-Zéland (1987, 2011) és a Dél-afrikai Köztársaság (1995) tudott győzni csupán.

A 2007-es, franciaországi vb-n a Dél-afrikai Köztársaság és Anglia jutott fináléba, előbbi 15–6-ra nyert, míg a legutóbbi vb-döntőben szintén ez volt a párosítás, és előbbi 32–12-re bizonyult jobbnak. Az európai rivális most az elődöntőben kap újabb esélyt a visszavágásra.

A bronzmérkőzést jövő pénteken, a döntőt másnap rendezik. A torna további négy találkozóját már kivétel nélkül Párizsban rendezik.

Rovatok