Index Vakbarát Hírportál

Óriási sportdiplomáciai siker: Fürjes Balázs NOB-tag lett

2023. október 17., kedd 07:14

Magyar idő szerint kedden reggel az indiai Mumbaiban zajló NOB-közgyűlés elsöprő többséggel, a szavazatok több mint kilencven százalékával a NOB állandó, teljes jogú tagjai közé választotta Fürjes Balázst. A sportvezetőt a Magyar Olimpiai Bizottság kérte fel március végén, hogy nyújtsa be pályázatát az állandó NOB-tagságra Lausanne-ban.

A Mumbaiban zajló 141. NOB-közgyűlés zárónapján választották meg az új NOB-tagokat. Első lépésben az angol Anna hercegnő – Károly brit uralkodó testvére – vezette tagfelvételi bizottság bírálta el pozitívan Fürjes Balázs pályázatát a nyár folyamán. Ezt követte a NOB végrehajtó-bizottságának szeptemberi döntése, miszerint a nyolc jelölt, köztük Fürjes Balázs megválasztását javasolták a közgyűlésnek. Az Olimpiai Chartának megfelelően a kandidálókról a NOB teljes tagsága döntött magyar idő szerint kedden délelőtt.

A megválasztott tagok között Fürjes Balázs a legfiatalabb és ötvenegy évével fiatalabb a teljes NOB-tagság átlagéletkoránál is. A szavazáson mind a nyolc jelölt megkapta a NOB-tagsághoz szükséges többséget, így az ötkarikás történelemben Fürjes Balázs lett a nyolcadik magyar állandó, saját jogon és nem valamely szervezetben betöltött tisztsége miatt megválasztott NOB-tag Kemény Ferenc, gróf Andrássy Géza, Muzsa Gyula, ifj. Horthy Miklós, Mező Ferenc, Csanádi Árpád és Schmitt Pál után (korábban Aján Tamás, mint nemzetközi sportszövetségi elnök, Gyurta Dániel pedig a sportolói bizottság tagjaként került be).

Arról, hogyan zajlik a NOB-tagságra való kandidálási folyamat, milyen kritériumoknak kell megfelelniük a jelölteknek, és mi a jelentősége annak, hogy valaki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság állandó tagja, ebben a cikkünkben olvashat részletesen.

Fürjes Balázs a szavazást követően kijelentette:

Az elismerés és bizalom Magyarországnak, a magyar sportnak, a magyar olimpiai mozgalomnak szól, ez nyilvánvaló. Az én dolgom továbbra is az olimpiai mozgalom és a magyar sport alázatos szolgálata, egy csapattagként a sok közül. Köszönöm az egész magyar olimpiai család, a Magyar Olimpiai Bizottság, Gyulay Zsolt elnök, valamint egykori és jelenlegi NOB-tagunk, Schmitt Pál és Gyurta Dániel, valamint a többi bajnokunk egységes támogatását. Schmitt Pál tanácsaira nagyon számítok a jövőben is – négy évtizedet töltött a NOB-ban, minden a kisujjában van, mindenkit ismer, mindent tud, hatalmas tekintélye van a tagság körében. Számomra hatalmas megtiszteltetés és még nagyobb felelősség ez a megbízatás, amelyet a magyar olimpikonok, olimpiai mozgalom érdekeit szem előtt tartva fogok ellátni. Egyedül biztosan nem menne, mindig a csapatmunkában hittem – a magyar sport számíthat rám, és én is számítok csapattársaim együttműködésére.

Érdekes történelmi párhuzam, hogy amikor legutóbb állandó magyar NOB-tagot választottak, arra is Indiában került sor negyven évvel ezelőtt: Schmitt Pál 1983-ban, Új-Delhiben került be az olimpiai mozgalom legfőbb döntéshozó testületébe. Azt követően, hogy az ő mandátuma tavaly lejárt – elérte a 80 esztendős korhatárt, ami után tiszteletbeli tagnak választották –, a magyar sportdiplomácia komoly erőfeszítéseket tett, hogy a hazánk ne maradjon állandó tag nélkül, elvégre a NOB 1894-es megalakulása óta csupán két olyan év volt (1962–63), amikor Magyarország NOB-képviselet nélkül maradt.

Fürjes Balázs állandó, saját jogon megválasztott tagként 70 éves koráig bizonyosan a NOB tagja marad, és a NOB közgyűlésének döntésével mandátuma meghosszabbítható akár több alkalommal is.

Fürjes mellett a NOB állandó tagjává választották Izrael első női olimpiai érmesét, az egykori cselgáncsozó Yael Aradot, a perui női röplabda legendáját, Cecilia Taitet, a világhírű, tavaly az Oscar-díjat is elnyerő maláj származású színésznőt, Michelle Yeoh-t, valamint Michael Mronz német üzletembert, több kiemelt helyi sportviadal szervezőjét, aki egy Ruhr-vidéki olimpiarendezés elnyerését támogató alapítványt is vezet. Rajtuk kívül két nemzetközi szövetség elnöke, az asztaliteniszezők élén álló svéd Petra Sörling, valamint a korcsolyázókat irányító – nem utolsósorban a Samsung egyik csúcsvezetői székében ülő – koreai Kim Dzsae-jul lett NOB-tag, míg a nemzeti olimpiai bizottságok közül ezúttal a tunéziai elnöke, Mehrez Busszajene kapott bizalmat.

Oscar-díjas színésznőtől olimpiai érmes sportolóig: az új NOB-tagok bemutatása

Kemény Ferenctől Schmitt Pálig: a NOB eddigi magyar tagjai

(Borítókép: Fürjes Balázs 2022. október 22-én. Fotó: Molnár Edvárd / MTI)

Rovatok