Index Vakbarát Hírportál

A miniszterelnök szerint India készen áll megrendezni a 2036-os olimpiát

2023. október 27., péntek 13:40

Narendra Modi, India miniszterelnöke szerint országa készen áll a 2036-os olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére.

A legkisebb indiai állam, Goa öt városában, több mint tízezer sportoló részvételével zajló 37. Nemzeti Játékok megnyitóján mondott beszédében a kormányfő hangoztatta, hogy az ország minden téren, így a sportban is előrehaladt a fejlődésben, és 2036-ra India az egyik legnagyobb gazdasági hatalom lesz a világon.

Ezért válik addigra az olimpiarendezés is könnyebbé számunkra. Megemeltük a sporttal kapcsolatos büdzsét, az idei központi sportköltségvetés háromszorosa a kilenc évvel ezelőttinek

– idézte Modit az insidethegames.biz portál. A miniszterelnök megemlítette, hogy India kész megszervezni a 2030-ban esedékes nyári ifjúsági olimpiát is.

A NOB októberi ülése előtt Thomas Bach elnök úgy fogalmazott: erős érv szól India mellett, hogy olimpiának adjon otthont.

Szeptember végén Andrzej Duda államfő jelentette be, hogy Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia rendezését, emellett Mexikó és Indonézia jelentkezése is várható. Az érdeklődőkhöz Törökország, Magyarország, valamint a közel-keleti régió országai közül néhány csatlakozhat még.

A NOB a 2032-es olimpiát már odaítélte az ausztráliai Brisbane-nek, míg jövőre Párizsban, 2028-ban pedig Los Angelesben lesz a világ legnagyobb nyári multisporteseménye. Mint ismert, a 2036-os olimpia megrendezésének gondolatával Budapest is már egy jó ideje kacérkodik, igaz, még hivatalos pályázat nem érkezett Magyarországról. Ennek apropóján az Index közvéleménykutatást végzett, mit gondolnak a magyarok egy esetleges budapesti olimpiáról. Az eredmények alább.

Rovatok