Index Vakbarát Hírportál

Legalább a vb-bronzérem Európában maradt

2023. október 28., szombat 07:10

Anglia szerezte meg a bronzérmet a franciaországi rögbi-világbajnokságon, miután pénteken este a harmadik helyért rendezett helyosztón 26–23-ra legyőzte Argentínát. Az aranyéremről a mai esti, Új-Zéland–Dél-afrikai Köztársaság déli rangadó dönt.

A négy évvel ezelőtt döntős, egyszeres vb-győztes angolok (2003, Ausztrália) Benjamin Earl 7. percben céljával jól kezdték a meccset, és rúgójátékosuk, a meghatározó, de ugyanakkor egyben megosztó Owen Farrell lába sem remegett meg (a bónusz mellett értékesített két büntetőt), így a 13. percre 13–0 volt az állás.

A folytatásban éledtek a dél-amerikaiak, és a szünet előtt szerzett céllal – amely Tomás Cubelli érdeme volt – felzárkóztak hatpontos hátrányra (16–10).

A második félidő gyors célváltással vette kezdetét – az argentin (Santiago Carreras) után jött az angol (Theo Dan) –, majd Emiliano Boffelli büntetőjével lopta még közelebb magát a dél-amerikai gárda.

A 65. percben Farrell újabb hárompontos rúgása jelentett némi nyugalmat a sportági tanítómestereknek, de céltávolon belül maradt a rivális.

A dél-amerikaiak erejéből azonban már csak Nicolás Sánchez sikeres büntetőjére futotta, így a végén három pont megmaradt az angolok előnyéből. A 75. percben Sánchez egyenlíthetett volna, de kihagyta a büntetőt, így elmaradt a hosszabbítás.

Anglia egy arany- és három ezüstérme (1991, 2007, 2019) után az ötödik vb-érmét szerezte meg, először végzett harmadikként.

Argentína 2015-höz hasonlóan ezúttal is elbukta a kisdöntőt, és változatlanul egy vb-éremmel rendelkezik, 2007-ből egy bronzzal.

Rovatok