Index Vakbarát Hírportál

A magyar közönség kedvence felült Európa trónjára

2023. október 30., hétfő 09:55

Peter Wright nyerte a PDC Európa-bajnokságának vasárnap esti döntőjét, miután 11–6-ra legyőzte angol riválisát, James Wade-et. A skót klasszis másodszor nyerte meg a tornát, sikerével 120 ezer font ütötte a markát és feljött a második helyre a PDC világranglistáján, letaszítva onnan Michael van Gerwent. Hétvégén rendezték a 25. Hungarian Opent is, amelynek ezüstkategóriás versenyén magyar győzelem született.

Rekordot döntött a német közönség: a dortmundi Westfalenhalléba 30 ezer szurkoló látogatott ki az Európa-bajnokságra. A címvédő rögtön az első nap, pénteken elbúcsúzott: Ross Smith 6–3-ra kikapott a hazai közönség új kedvencétől, Ricardo Pietreczkótól. A „Pikachu” becenévre hallgató német játékos szombaton Michael van Gerwen előtt hajolt meg, de nagy küzdelemre késztette a holland világklasszist.

Ha már MVG: a világranglista harmadik helyére visszacsúszó Van Gerwen fiatal honfitársától, Gian van Veentől kapott ki a negyeddöntőben. Az Eb egyik legemlékezetesebb meccsét Gerwyn Price és Danny Noppert játszotta:

a walesi világbajnok már 7–0-ra vezetett a 10 nyert legig tartó negyeddöntőben, ám holland ellenfele megrázta magát, és egy 10–1-es szériával megfordította a találkozót.

Hogy aztán az elődöntőben Peter Wrightot is nagy csatára kényszerítse, ám a skót már nagy falatnak bizonyult neki. Wright – aki a Hungarian Darts Trophyn a leghangosabb ovációt kapta a magyar közönségtől – a döntőig vezető úton az aktuális világbajnokot és világelsőt, Michael Smitht is elbúcsúztatta.

A fináléban oda-vissza brékelték egymást James Wade-del, az adok-kapokból Wright jött ki győztesen, 11–6-ra megnyerte a döntőt. A kétszeres világbajnok skót közel két év után nyert ismét televíziós nagy tornát, és az elmúlt hetek alapján remek formába lendült. Wright 120 ezer fonttal gazdagodott, és feljött a második helyre a világranglistán, míg James Wade 60 ezer fontot vihetett haza, és újra top 16-os a rangsorban.

November elsején és másodikán jön a Players Championship utolsó két fordulója, november harmadikán a selejtező a Grand Slam of Dartsra, amit november 11–19. között rendeznek Wolverhamptonban, idehaza a Sport Televízió közvetíti majd.

Az utolsó nagy verseny a világbajnokság előtt a Players Championship Finals, amit november 24–26. között rendeznek. A vb december 15-én kezdődik a legendás helyszínen, az Alexandra Palace-ban, a döntőt január 3-án rendezik.

DARTS, PDC EURÓPA-BAJNOKSÁG
DÖNTŐ
Peter Wright (skót)–James Wade (angol) 11–6

Magyar sikerek a 25. Hungarian Openen

Hétvégén rendezték a Budapest Honvéd vívócsarnokában az ötmillió forint összdíjazású 25. Hungarian Opent, amelyre 22 ország több mint 300 versenyzője érkezett. Pénteken bemelegítő jelleggel páros versenyt rendeztek, amelyet a Borbély András, Kovács Álmos kettős nyert meg Gévai Péter és Hegedűs László duóját legyőzve a döntőben.

Szombaton az úgynevezett bronzkategóriás versenyt tartották, a Hungarian Classicot. Az ifjúsági lányok versenyében magyar győzelem született Rábaközi Hanna révén, az ifjúsági fiúk viadalát pedig Sepsi Ádám nyerte meg. A női és a férfiversenyen is egy-egy bronzérem volt a szombati mérleg: Tekauer Gréta és Végső János állhatott a dobogó legalsó fokára.

Vasárnap a magasabb besorolású, ezüstkategóriás versenyeket rendezték, a Hungarian Masterst. Az ifjúsági lányoknál Rábaközi Hanna duplázott: szombat után vasárnap is aranyérmes lett, a döntőben Sipos Dorinát gyűrte le 4–2-re. Az ifjúsági fiúknál a 14 éves Szoták Balázs 4–3-ra győzte le a döntőben a cseh Matyas Rejhont. A női döntőben Anna Votavová 5–2-re verte Tekauer Grétát, aki szombati bronzérme után vasárnap egy ezüsttel gazdagodott.

A záró program a férfiak döntője volt, már az elődöntőnél biztosak lehettünk benne, hogy lesz magyar finalista, hiszen Kovács Patrik – akit megszólaltattunk a hétvégén a WDF-világbajnokság kapcsán is – Székely „Penge” Pállal találkozott az egyik ágon. Kovács szoros meccsen verte Székelyt, majd a döntőben 3–1-ről fordítva 5–3-ra legyőzte a cseh Tonás Houdeket.

Rovatok