Index Vakbarát Hírportál

Szürreális körülmények között szűnt meg a patinás sportnapilap nyomtatott változata

2023. november 2., csütörtök 15:44

Szerdán, mindenszentek napján szűnt meg az egyetlen román sportnapilap, a Gazeta Sporturilor nyomtatott változata: a november 1-jei lapszám volt az utolsó, amit kézbe vehettek az olvasók. Az újságírókat levélben tájékoztatták a rendkívüli változásokról.

A lap munkatársai október végén még csak nem is sejtették, hogy éppen az utolsó nyomtatott számot küldik a nyomdába. Ők is csak szerdán, a kiadó által küldött tájékoztató e-mailből értesültek arról, hogy novembertől kizárólag a lap online felületére (Gsp.ro) kell cikkeket gyártaniuk.

Ekkor tudták meg azt is, hogy kilenc munkatársuk, köztük Catalin Tolontan felelős szerkesztő is utcára kerül, mindannyiukat kirúgta a vezetőség. A lapot kiadó Ringier az eladások drasztikus csökkenésével, a papírárak és a nyomdai költségek emelkedésével indokolta a drasztikus lépést.

A kiadó azt állítja, hogy a főszerkesztő részéről hiányzott az együttműködési hajlandóság, ezért köszönték meg az eddigi munkáját.

Catalin Tolontan sem maradt csöndben, elárulta, hogy a szerkesztőség ellenállt annak, hogy a kiadó a tulajdonosi kör kereskedelmi érdekeinek vesse alá a munkájukat. Szerinte valójában ezért rúgták ki őt – írja a Főtér.

A lap munkatársai egy közös közleményben reagáltak a fejleményekre: ebben azt írták, hogy többször érkeztek hozzájuk olyan kérések „felülről”, hogy a menedzsment képviselőinek még a megjelenés előtt mutassák meg azokat a cikkeket, amelyek a lapban hirdető fogadóirodákkal kapcsolatosak. Ennek viszont a főszerkesztő vezetésével ellenálltak.

A Gazeta Sporturilor 2024-ben ünnepelte volna a nyomtatott lap megjelenésének 100. évfordulóját.

Rovatok