Index Vakbarát Hírportál

Újabb magyar hegymászó expedíció indul az egyik legnagyobb kihívást jelentő hegycsúcsra

2024. január 16., kedd 21:11

Magyar hegymászó expedíció indul meghódítani Georgia legmagasabb pontját. A Shkhara 5193 méter magasan található csúcsát különösen télen nagy kihívás megmászni, amit eddig elsőként és egyedül csak egy georgiai hegymászó csapatnak sikerült.

2024. január végén két jól összeszokott magyar hegymászó páros, Ágoston Viktor és Szász László, illetve Kocsis Dávid és Ruskó András indul meghódítani Georgia legmagasabb pontját, a Shkharát – derült ki a csapat szerkesztőségünknek küldött közleményéből.

Mint írták, az 5193 méter magasságban található csúcsot különösen télen nagy kihívás megmászni, amit eddig elsőként és eddig egyedül egy georgiai hegymászó párosnak sikerült 2018-ban a déli falon keresztül. Azóta nem történt újabb kísérlet a 2000 méteres fal újbóli, téli megmászására – tették hozzá.

A Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott keretén belül útnak indult csapat 2020-ban tett erre egy próbát, amikor is a déli falon, a Beknu Khergiani útvonalon próbáltak meg feljutni, ahonnan eddig még senki sem közelítette meg a csúcsot. Ekkor az intenzív havazás miatt az utolsó nehéz szakasznál, 4300 méteren vissza kellett fordulniuk.

A közlemény szerint a mostani csapat 2024. január 19-én indul útnak és február 9-ére tervezik a hazatérést. A kihívással az a céljuk, hogy kitűzzék a Shkhara csúcsára a magyar zászlót.

A korábbi tapasztalatok fényében kialakítottunk egy új stratégiát, amivel nekivágunk a hegynek. A technikai nehézségeket ismerjük és felkészültünk rá, hogy legyűrjük ezeket, így csak a hegy változékony viszonyai tudnak akadályok elé állítani minket

– nyilatkozta Ágoston Viktor.

Rovatok