Index Vakbarát Hírportál

Egy riválissal kevesebb? Mexikó visszalépett a 2036-os olimpiáért folyó versenyfutásból

2024. január 17., szerda 09:37

Mexikó kiszállt a 2036-os olimpia rendezéséért folyó versenyfutásból, jelentette be az ország olimpiai bizottságának (COM) elnöke – adta hírül az MTI.

Marcelo Ebrard korábbi mexikói külügyminiszter még 2022 októberében jelentette be, hogy az ország szeretne otthont adni az ötkarikás játékoknak azt követően, hogy 1968-ban egyszer már vendégül látta. Ezúttal viszont a COM első embere, María José Alcalá már úgy fogalmazott a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) folytatott egyeztetések után, hogy „nagyon kemény a verseny”. Hozzátette ugyanakkor, hogy az ifjúsági olimpia rendezésére jó esélyt látnak.

A 2036-os olimpiai és paralimpiai játékok vendégül látása az eddigi szándéknyilatkozatok alapján a Koreai Köztársaságot, Indiát, Egyiptomot és Katart érdekli a Reuters brit hírügynökség összegzése szerint, szeptemberben Lengyelország jelezte, hogy pályázni fog, emellett várható Indonézia jelentkezése is.

Az érdeklődőkhöz Törökország, Magyarország, valamint a közel-keleti régió országai közül néhány csatlakozhat még.

A NOB a 2032-es olimpiát már odaítélte az ausztráliai Brisbane-nek, míg jövőre Párizsban, 2028-ban pedig Los Angelesben lesz a világ legnagyobb nyári multisporteseménye.

(Borítókép: Jeffrey Greenberg/Universal Images Group via Getty Images)

Rovatok