Index Vakbarát Hírportál

Rengeteg francia katonát mozgósítanak a párizsi olimpia védelme miatt

2024. január 17., szerda 15:09

Csaknem 20 ezer francia katonát mozgósítanak a párizsi olimpiára, egyik fő feladatuk pedig a játékok előtt az olimpiai láng kísérete lesz – írja az MTI.

Az olimpiai lángot április 16-án indítják útjára a görögországi Olümpiából, és május 8-án érkezik majd Marseille-be.

Az insidethegames.biz beszámolója szerint a katonák a láng őrzése mellett a július 26-i nyitóünnepséget fogják felügyelni, amire az olimpiák történetében először kerül sor a stadionon kívül.

Nagyjából hat és fél kilométeres szakaszon, megközelítőleg 160 hajón fognak mintegy tízezer sportolót szállítani a Szajnán, és a kalkulációk szerint a parton hatszázezer ember lesz jelen.

A több ezer katonának tábort állítanak fel Párizs délkeleti részén, és ha a szervezők nem tudnak a magánbiztonsági cégek által elég embert biztosítani, a hadsereg további csapatokat is tud majd mozgósítani.

Emellett drónokkal, felderítő repülőgépekkel, bombázókkal, valamint légi szállító és utántöltő repülőgépekkel készülnek, amelyek fedélzetén mesterlövészek és drónelhárító berendezések is lesznek.

A párizsi olimpiát július 26. és augusztus 11. között rendezik, majd augusztus 28-tól szeptember 8-ig tart utána a paralimpia.

Rovatok