Index Vakbarát Hírportál

Pokoli hőség keserítheti meg a sportolók és a nézők életét a párizsi olimpián

2024. január 29., hétfő 19:56

A biztonsági kihívások mellett a párizsi olimpia idején várható rendkívüli meleget is a fenyegető veszélyforrások közé sorolja egy friss szakmai tanulmány.

Az ötkarikás ügyekben járatos insidethegames.biz a tudományos anyagot ismertetve kiemelte, hogy a globális klímaváltozás az idei július–augusztusra szélsőségesen magas hőmérsékletet ígér, amely meghaladhatja az összes eddig ismert melegrekordot, így a 2003-ast is, amikor is több ezren vesztették életüket Franciaországban az akkori hőhullám következtében.

Huszonegy éve a kórházakat betegek tömege lepte el, s becslések szerint tizenöt ezren haltak meg annak nyomán, hogy Párizsban a nappali hőmérséklet kilenc egymást követő napon haladta meg a 35 Celsius-fokot, miközben éjszakánként alig volt lehűlés, írja az MTI.

Az idén nyáron ennél a melegrekordnál körülbelül négy fokkal magasabb hőmérséklet lehetséges – írták a tanulmányban.

A portál ismertetőjében kitért rá, hogy az idei olimpia szervezői ismerik a 2024. július 26. és augusztus 11. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéseket, az esetleges veszélyekkel „teljes mértékben tisztában vannak”, és tudják, hogy „a klímaváltozás milyen hatással lehet a versenyekre”.

A szélsőséges időjárási viszonyokat érintő „hipotézisek olyanok, amelyekkel teljes mértékben előre kell számolnunk a szükséges intézkedések megtételéhez” – idézte a cikk a szervezőket, akik szerint egy extrém hőhullám létrejöttéhez egy stabil anticiklon és egy „hidegcsepp” néven ismert meteorológiai jelenség kombinációjára van szükség, amely nagyon forró levegőt képes szivattyúzni a Szaharából Franciaországba.

Rovatok