Index Vakbarát Hírportál

A doppingvétség miatt eltiltott orosz állítja, a nagypapa reggelije okozta a vesztét

2024. február 12., hétfő 10:54

Nagypapája óvatlanságára próbálta fogni saját doppingvétségét az oroszok – korábbi – olimpiai bajnok műkorcsolyázója, Kamila Valijeva. A sportolónő csapatban nyert aranyérmet a 2022-es pekingi játékokon, ám versenyzési jogának felfüggesztése miatt a társak érme is ment a levesbe. A nemzetközi Sportdöntőbíróság a napokban hozta nyilvánosságra a peranyagot, amelyből kiderült, egy szívgyógyszer maradványaival fertőzött vágódeszka volt Valijeva szerint a ludas, a nagyapja által szeletelt gyümölcs így fertőződhetett meg tiltott szerrel.

Januárban már beszámoltunk a hírről, mely szerint a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) doppingvétség miatt négyéves eltiltással sújtotta Kamila Valijeva orosz műkorcsolyázót. A 17 esztendős műkorcsolyázó versenyzési jogának felfüggesztése 2021. december 25-től érvényes. A lausanne-i testület döntése egyben azt is jelenti, hogy Valijeva elveszti a 2022-es pekingi téli játékokon elért eredményeit, így a vele győztes orosz csapatot is megfosztják az aranyérmétől. A versenyző egyéniben negyedik lett.

A részletes peranyag azonban csak a napokban lett nyilvános, ebből derült ki, hogy az orosz versenyző egy rosszkor használt vágódeszkára alapozta védelmét. Egész pontosan azt állította, a nagypapája által készített egyik reggeli miatt kerülhetett tiltott szer a szervezetébe, az abban felhasznált gyümölcsöt ugyanis pont ott szeletelte, ahol előtte a szívgyógyszerét is tartotta. A történet nem volt elég Valijeva felmentéséhez, a CAS ugyanis nem találta kellően megalapozottnak az állítást. Doppingügyekben alapvetés, hogy a sportolók egyéni felelősségébe tartozik, hogy sehogyan se kerüljön tiltott szer a szervezetükbe, a civil peres eljárásokkal szemben nincs ártatlanság vélelme, miként azt idehaza legutóbb az úszó Ilyés Laura Vanda ügyénél is megtapasztalhattuk.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) novemberben erősítette meg, változatlanul azt akarja, hogy négy évre szóló eltiltást kapjon Valijeva. Álláspontját azután erősítette meg, hogy az orosz műkorcsolyázó doppingügyében – a szeptemberi tárgyalást követően – újabb meghallgatást tartott akkor a CAS választott bírói testülete.

A WADA a maga részéről amellett is kitartott az őszi állásfoglalásában, hogy Valijeva diszkvalifikálásával együtt annak ötkarikás eredményeit törölni kell, így a pekingi olimpián az orosz csapattal elért elsőségét is. A csapatverseny végső sorrendjét az olimpia óta nem hirdették ki.

A CAS végül ilyen értelmű döntést hozott, így Valijeva elmarasztalásával Oroszország elveszíti a csapatversenyben szerzett aranyérmét. A második helyen eredetileg az Egyesült Államok válogatottja végzett, míg a harmadik Japán, a negyedik pedig Kanada volt.

Valijeva kezdettől ártatlannak vallotta magát. A felmentését elérni akaró védői többek között arra hivatkoztak, hogy a sportolónak a Pekingben elvégzett valamennyi doppingtesztje negatívnak bizonyult, emellett a pozitív minta, amelyet 2021 decemberében vettek az orosz bajnokság során, a stockholmi labor késlekedése miatt csak 2022 februárjában vált ismertté, amikor már lezajlott az orosz győzelmet hozó olimpiai csapatverseny. Az is egy érv volt Valijeva mellett, hogy a trimetazidin, amelyet az ominózus esetben kimutattak nála, nem segíti a korcsolyázókat a sportteljesítmény javításában.

(MTI/Index)

Rovatok