Index Vakbarát Hírportál

Muszukajev és Bajcajev is bronzérmes az Európa-bajnokságon

2024. február 17., szombat 19:12

A szabadfogásúak között két magyar versenyző nyert bronzérmet szombaton a bukaresti birkózó Európa-bajnokságon: az ezúttal 70 kilogrammos kategóriájában szereplő Muszukajev Iszmail, valamint a 97 kg-os Bajcajev Vlagyiszlav végzett harmadik helyen.

Az FTC világ- és Európa-bajnok klasszisa a 65 kg-ban aratott tavalyi vb-címével olimpiai kvótát szerzett, a román fővárosban pedig egy súllyal feljebb indult. A pénteki előcsatározások során Muszukajev két sima győzelemmel jutott elődöntőbe, melyben az örmény Arman Andreaszjannal fordulatos mérkőzést vívott, és hiába vezetett 5:0-ra, riválisa fordítani tudott ellene.

A pénteki elődöntőben Muszukajevet ápolni kellett, ám a szombati helyosztóra ki tudott állni a francia színekben versenyző Seyfulla Itaev ellen. A mérkőzést óvatosan kezdte a 31 éves, magyar színekben szereplő sportoló, a francia viszont érezhetően tartott tőle és nem mert kockázatot vállalni. Muszukajev aztán negyven másodperc után döntött úgy, hogy támadásba lendül és villámgyors mozdulatsorral derékra támadott, majd riválisa lábára fogott és mögé került (2:0). Az akciót nem tudta folytatni a magyar, aki úgy tűnt, megelégedett kétpontos vezetésével. Az első menet így szinte eseménytelenül telt el, a meddő küzdelmet kétszer Muszukajev állította meg, mivel riválisa a szemébe nyúlt.

A második menetben Magyarország második szabadfogású világbajnoki címét szerző Muszukajev gyakorlatilag csak azzal foglalkozott, hogy riválisa ne tudjon akciót csinálni rajta, akkor sem indított, amikor a bírók passzivitás miatt figyelmeztették és elindították a harminc másodpercet (2:1). Az utolsó másfél percben a francia láthatóan nagyon igyekezett, de akcióra esélye sem volt, ez pedig azt jelentette, hogy Muszukajev bronzéremmel zárta a kontinensviadalt.

Muszukajev Iszmail 2022-es Eb-diadala után most másodszor állhat fel kontinensbajnoki dobogóra, egyúttal a magyar küldöttség második érmét szerezte Bukarestben, ahol Nagy Bernadett csütörtökön a 76 kilogrammban lett harmadik – idézte fel az MTI.

A szombati programban még Bajcajev Vlagyiszlav volt érdekelt, aki a mérkőzés nélkül jutott tovább az első meccsén – amint arról beszámoltunk, Abdulrasid Szadulajevet nem engedték belépni az országba –, majd a negyeddöntőben 5–0-ra múlta felül a bolgár Ahmed Batajevet, az elődöntőben viszont 7–2-re kikapott az azeri Magomedkhan Magomedovtól. A bronzmeccsen a szlovák Batyrbek Tcakulov volt az ellenfél, akit Bajcajev 4–1-re múlt felül.

Rovatok