Index Vakbarát Hírportál

Budapesten juthat olimpiai kvótához több magyar sportoló

2024. március 1., péntek 11:21

Breaking, sportmászás, gördeszka sportágakban és BMX freestyle szakágban Sanghajban és Budapesten rendeznek olimpiai kvalifikációs versenyt (OQS), a két helyszínen elért eredmények alapján derül ki, hogy kik szereznek kvótát a párizsi olimpiára. Magyar sportolók is indulnak ezeken az eseményeken.

Az Olympic Agenda 2020+5 reformprogram egyik kulcsfontosságú projektjének számító olimpiai kvalifikációs sorozat a négy sportág legjobb sportolóit hozza össze egy városi parkban, fesztiválszerű lebonyolításban. Ezek a négynapos események a sportot, a művészetet, a zenét és a kultúrát ötvöző olimpiai élményt nyújtanak a sportrajongóknak.

A sanghaji versenyt a Huangpu folyó partján rendezik meg 2024. május 16. és 19. között, a budapesti versenyekre pedig június 20-tól 23-ig kerül sor a Ludovika Campuson.

Összesen 464 sportoló vesz részt a kvalifikációs versenyen. Két magyar breaktáncos is ott lesz a selejtezősorozatban, a nőknél Szarvák Csenge, a férfiaknál pedig Noris Menotti Lobontiu képviseli hazánkat.

A nemzetközi szövetség (WDSF) év elején közölte, hogy két magyar is bekerült a legjobb 40-40 versenyző közé, akik ott lehetnek a selejtezősorozatban. Az indulók közül hét-hét táncos szerez kvótát a párizsi játékokra.

Amikor elkezdtem a breaktáncot, senki sem gondolta, hogy ez olimpiai sportág lehet. De az olimpiai mozgalom befogadott minket, ez hatalmas lökést adott a sportágnak, és sokkal több ember ismerte meg. Az olimpiai kvalifikációs sorozat lehetőséget ad arra, hogy a világ legjobbjaival találkozhassak és versenyezhessek

nyilatkozta Szarvák Csenge.

A sportmászás szakág is képviselteti magát a kvalifikációs versenyen. Az olimpiai aspiráns Tusnády Nimród nemrég megosztotta gondolatait a sportág fejlődéséről és arról, hogy ez hogyan táplálja ambícióit, különösen a budapesti verseny előtt.

Gyerekkoromban arról álmodtam, hogy egyszer majd kijutok az olimpiára. Ahogy idősebb lettem, és haladtam előre a pályafutásomban, a sportmászás egyre népszerűbbé vált, majd elfogadták olimpiai sportágként. Ez extra motivációt ad, és célt ad nekünk, sportolóknak: ott akarunk lenni az ötkarikás játékokon

– mondta Tusnády Nimród.

Rovatok