Index Vakbarát Hírportál

Olimpiai kvótát szerzett a friss Eb-ezüstérmes Péni István

2024. március 1., péntek 18:42

Péni István ezüstérmet nyert és olimpiai kvótát szerzett pénteken férfi puskában a Győrben zajló légfegyveres Európa-bajnokságon. A Bajos Gitta, Dénes Eszter, Mészáros Eszter összetételű magyar trió szintén ezüstérmet nyert a női puskások hagyományos csapatversenyében.

Az UTE sportolója az alapversenyből nagyszerű, 632,3 körös teljesítménnyel a második helyen került be a nyolcas döntőbe, melyben számára az egyik legfontosabb cél az olimpiai kvóta megszerzése volt.

Az indulási jog kivívása csütörtökön a pisztolyos Jákó Miriamnak, péntek délután pedig a puskás Mészáros Eszternek nem sikerült, ugyanakkor nekik a döntőben négy riválissal kellett megküzdeniük a két-két kvótáért, míg Péninek hárommal, ráadásul utóbbi lényegesen tapasztaltabb honfitársainál, számos nagyverseny fináléjában, így például a tokiói olimpia döntőjében is szerepelt.

A nagy rutin ellenére Péni mégis visszafogottan kezdett, rögtön egy kilencest lőtt (9,8 kör), az első ötös szériát pedig 51,4 körrel zárta. Ugyanakkor nem csupán ő volt kicsit halványabb, amit jól mutat, hogy holtversenyben a hatodik helyről kezdte a második ötös sorozatot.

Ebben már jobban ment neki, négy lövése kifejezetten erős volt, így 52,2 kört ért el. A kieséses szakasz kezdetén Kissné Oroszi Edit tanítványa az ötödik pozícióban volt, és ami számára a legjobb hír lehetett ekkor, hogy a mögötte állók közül ketten, a norvég Henrik Larsen és a francia Lucas Bernard Denis Kryzs, a kvótaharcban is riválisai voltak.

Péni ekkor „rázta meg magát” igazán, a kieséses rész első dupláját 21 körrel (124,6 kör) tudta le, majd miután Larsen kiesett, a következő két lövésben 21,5 kört ért el (146,1 kör).

Így feljött a harmadik helyre, ezzel párhuzamosan a francia rivális is búcsúzott, a ceremóniamester pedig óriási üdvrivalgást kiváltva hivatalosan is bejelentette az ő, illetve a lengyel Maciej Kowalewicz olimpiai kvótáját.

A siker talán kicsit elterelte Péni gondolatait, mert a következő három lövése alacsony tízesekkel, a negyedik pedig 9,9 körrel zárult. Ugyanakkor még így is versenyben maradt, a „hajrában” pedig újra erős tízeseket lőtt, és végül 249,7 körrel ezüstérmesként fejezte be a versenyt.

Az aranyat a szlovák Patrik Jany, a bronzot pedig az osztrák Martin Strempfl érdemelte ki. Péni István a győri kontinensviadal első és egyben egyetlen magyar kvótáját szerezte meg, egyúttal az övé a harmadik magyar sportlövő-kvalifikáció a párizsi játékokra, írja az MTI.

Korábban a puskás Pekler Zalán és a pisztolyos Fábián Sára Ráhel szerzett indulási jogot.

Rovatok